Omistajanvaihdokseen liittyy paljon tunteita
Jo neljännesvuosisadan ajan yrityksiä kehittänyt mikkeliläinen Raija Kallioinen on erikoistunut muun muassa tukemaan yrityksiä niiden tehdessä omistajanvaihdoksia. Iso muutos tuo mukanaan myös pelkoja ja tunteita, jotka olisi syytä käsitellä hyvissä ajoin.
Kallioinen on vetänyt vuosien ajan omistajanvaihdoksia miettiville yrityksille valmennuksia ja huomannut, että ihmisnäkökulma jää helposti teknisten asioiden varjoon.
Koska henkinen prosessi olisi hyvä aloittaa ja miksi siihen on hyvä varata aikaa?
”Usein on isompi prosessi käsitellä henkisiä asioita kuin liiketoiminnan jatkamista. Olen nähnyt, miten luopujalla on oltava aikaa käydä oma prosessinsa läpi ja miettiä omia tulevaisuuden näkymiään eli minkälaista elämä on luopumisen jälkeen. Kun vedin MikseiMikkelille hanketta, huomasin, että muutamasta sadasta tapaamastani yrittäjästä harva mietti ensisijaisesti yrityksestä saatavaa hintaa, kaikki muut miettivät enemmän henkisiä asioita.”
Sukupolvenvaihdoksissa jatkaja ei välttämättä ymmärrä vanhempiensa ratkaisuja, eikä asioista ole ehkä hänen mielestään koskaan oikein puhuttu kunnolla.
”Luopuja saattaa miettiä, että asiat ovat toimineet hänelle hyvin, mutta jatkajalla saattaa olla erilaiset mielipiteet liiketoiminnasta. Hän haluaa ehkä jatkaa erilaista liiketoimintaa erilaisin välinein tai toimintatavoin ja lisätä tekemiseen omaa näkemystään.”
Hyvin tavallista onkin, että jossain vaiheessa omistajanvaihdosneuvotteluja saatetaan jumiutua, jos luopuja ei ole ehtinyt käydä läpi luopumiseen liittyvää henkistä prosessiaan.
”Joskus jopa kauppasopimuksen allekirjoitusvaihe siirtyy. Raha-asiat on helpompi käsitellä nopeammin kuin miettiä, mitä odottaa tulevalta elämältään eli pohtia, mitä minä olen sitten, kun en enää ole yrittäjä. Silloin ihminen tavallaan luopuu yrittäjän identiteetistään ja jos samalla jää vielä eläkkeelle, henkinen prosessi vie todennäköisesti aikaa.”
Mistä voisi saada tukea?
Mitään mallia Kallioisen mielestä ei ole sille, miten henkistä prosessia kannattaisi käydä läpi. Jokainen tapaus on omanlaisensa. Hän kuitenkin vinkkaa, että kannattaa keskustella lähipiirin, muiden yrittäjien ja asiantuntijatahojen kanssa.
”Onpa tilanne mikä tahansa, asioita kannattaa puida läheisten kanssa. Usein sukupolvenvaihdoksissa halutaan antaa isälle ja äidille aikaa muutokseen, eikä haluta kiirehtiä asioita. Se on arvostava, hyvä näkökulma. Usein tilannetta voi auttaa, jos mukaan otetaan ulkopuolinen taho. Kokemukseni mukaan silloin saatetaan ensimmäistä kertaa koota koko porukka kasaan puhumaan asiasta.”
Kallioinen kertoo esimerkin siitä, kuinka aikanaan yhdessä pienryhmätapaamisessa isällä ja hänen kolmella lapsellaan oli kaikilla erilainen käsitys tilanteesta ja tulevaisuudestaan.
”Tällaisissa tapaamisissa voi myös ilmetä, että kukaan ei välttämättä haluakaan jatkaa ja myös lasten puolisoilla on ihan omat suunnitelmansa.”
Miten sukupolvenvaihdosta voisi sujuvoittaa?
Jatkajan etsiminen voi sekin olla osalle luopujia arka asia.
”Voi olla arka asia kertoa, että myy yrityksensä. Myös yrityksestä kiinnostuneet saattavat aristella myyntiaikeista kysymistä. On kuitenkin vaikea löytää rohkeita jatkajia, jollei yritys ole tarjolla. Erilaisilla kehitysorganisaatioilla on yrityksiä myös ns. hiljaisessa myynnissä.”
Eläketurva tai sen ohuus voi olla yksi syy viivytellä myynnin kanssa.
”Sitäkin olen kuullut, että jos myyn, se on merkki siitä, että minusta on tullut vanha. Vaikka voihan myynnin jälkeenkin tehdä jotain uutta ja mennä vaikka muihin töihin.”
Miten voisi varautua aikaan kaupan jälkeen?
Myös luopujalle on tarjolla hyviä tukiverkostoja, kuten vaikkapa yrityskummit.
”Etelä-Savossa yrityskummeina on kokeneita yrittäjiä, joilla on kova into auttaa muita. Suosittelen juttutuokioita heidän kanssaan. Yrityskummit muuten auttavat myös niitä, joilla ei vielä ole yritystä.”
Omistajanvaihdokseen kannattaa joka tapauksessa varautua ajoissa ja perusteellisesti.
”Mieti asiaa ja juttele siitä ihmisten kanssa. Älä stressaa. Pidä huolta itsestäsi. Siihenkin pitää varautua, että asiat voivat tulla uniin. Yrityksestä luopuminen on kuin laittaisit yhden lapsistasi maailmalle. Sinulle avautuu myös paljon uusia mahdollisuuksia.”
Itä-Savon Uusyrityskeskuksen Rebuild Business hankkeen kautta on saatavilla erikoisasiantuntijapalveluja yrittäjänvaihdosprosessin edistämiseksi. Ota meihin yhteyttä, me autamme prosessissa eteenpäin ja tarvittaessa oikean erikoisasiantuntijan palvelujen ääreen.
Tekstin, kuvan ja videot on Rebuild Business hankkeelle tuottanut Päivi Kapiainen-Heiskanen.