Metsän Woima Oy:n yrittäjäkolmikko Vuoden Uusyrittäjiksi

Valtakunnallisiksi Vuoden Uusyrittäjiksi 2021 on valittu ylöjärveläisen Metsän Woima Oy:n yrittäjät Juho Haukkala, Tomi Bremer ja Mari Koivisto. Yleisön suosikkina palkittiin taiteen verkkokauppa Taikon (Demosarte Oy) kaarinalainen yrittäjäpariskunta Patrik ja Pia Edman.

Yt-neuvottelut käynnistivät oman menestystarinan

Neljä vuotta toiminnassa ollut Metsän Woima Oy on kasvuyritys, joka toimittaa kiinteitä polttoaineita lämpö- ja voimalaitoksille Suomessa. Yrittäjinä toimii kolmikko, jolla on pitkä ja laaja kokemus kiertotaloudesta ja bioenergia-alalta. Yrityksen kasvu on ollut voimakasta ja toiminta vahvasti kannattavaa: liikevaihto on kivunnut yli 10 miljoonaan ja kasvua on tehty vahvasti kannattavana. Palkattuja työntekijöitä on tällä hetkellä kuusi.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati oli yksimielinen voittajan valinnasta.

– Yrittäjien liiketoiminta- ja toimialaosaaminen on esimerkillistä ja kasvun tahti ihailtavaa. Hienoa on myös se, että yritys toimii kestävän kehityksen mukaisesti tulevaisuuden toimialalla, kehuu Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja Anssi Kujala.

Valtakunnallisen kilpailun voitto lämmitti yrityksen toimitusjohtajan mieltä aivan erityisesti:
– Tämä tunnustus on minulle henkilökohtaisesti iso juttu, koska kaikki lähti liikkeelle siitä, että yt-neuvotteluista tuli lappu käteen. Yrittäminen tarjosi uudenlaisen mahdollisuuden ja se on sujunut hyvin, Juho Haukkala summaa.

Metsän Woima syntyi, kun toimitusjohtaja Juho Haukkala irtisanottiin yt-neuvotteluiden myötä bioenergia-alan pörssiyhtiöstä muutama vuosi sitten. Kymmenen vuotta alalla toimineena hän halusi hyödyntää asiantuntemustaan ja perusti vuonna 2017 yrityksen, joka alkuvaiheessa tarjosi metsä- ja bioenergia-alan asiantuntijapalveluja.
Kun yritys oli ollut toiminnassa puoli vuotta, kaksi entistä kollegaa, Tomi Bremer ja Mari Koivisto, halusivat tulla mukaan yritykseen. Asiantuntemus kasvoi ja strategia uudistui uusien yrittäjien myötä. Metsän Woima ryhtyi tarjoamaan biopolttoainetoimituksia lämpö- ja voimalaitoksille.

Pirkanmaan Uusyrityskeskus Ensimetri oli apuna, kun Haukkala perusti yrityksen. Yritysneuvojalta hän sai vastauksia kysymyksiinsä ja vinkkejä, mitä yritystoiminnan alkuvaiheessa on syytä huomioida. Ensimetri palkitsi Metsän Woima Oy:n yrittäjät aiemmin tänä syksynä oman alueensa Vuoden Uusyrittäjinä.

Taiteilija osoitti markkinaraon ja tarjoili yritysidean

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun yleisösuosikiksi nousivat Patrik ja Pia Edman, joiden yritys Demosarte Oy ylläpitää taiteen verkkokauppaa rekisteröidyllä tavaramerkillä Taiko. Kaarinassa asuva yrittäjäpari sai peräti 42 prosenttia äänistä. Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä lähes 2 000 ääntä.

– Uskon, että Taiko vetosi yleisöön hyvällä bisnesidealla ja vahvalla brändillä. Yrittäjät ovat brändänneet myös itsensä ja heillä on laajat verkostot, jotka varmasti tukivat heitä kisassa, toteaa Oma Säästöpankkia raadissa edustanut viestintäjohtaja Minna Sillanpää.

Yleisön suosikin titteli ilahdutti yrittäjäparia.

– Tuntuu todella hienolta, että yleisö, eli ihan tavalliset kuluttajat, valitsi meidät. Olemme ylpeitä ja kiitollisia tästä äänisaaliista, Edmanit kommentoivat.

Idea taiteen verkkokaupasta syntyi keväällä 2016, kun tuolloin viestintäalalla toiminutta pariskuntaa lähestyi taiteilija, joka tarvitsi kotisivut. Kävi ilmi, että rahaa ei ollut, mutta taideteoksia varasto täynnä. Taiteilija halusi vain maalata, mutta ei tiennyt, miten saisi taidettaan myytyä. Edmanit tiesivät, että tilanne oli tavallinen taiteilijoiden keskuudessa. Taidetta ei myöskään ollut helppo ostaa ja pariskunta havaitsi tässä selvän markkinaraon.

Marraskuussa 2016 avatussa verkkokaupassa on esillä yhteensä noin 10 000 taideteosta, 550 eri taiteilijalta. Taiko on tähän mennessä toimittanut 6000 taideteosta Suomeen ja ulkomaille. Ensimmäisten vuosien jälkeen yritys on lähtenyt hyvään kasvuvauhtiin ja on juuri palkannut ensimmäisen työntekijän. Tulevaisuuden tavoitteena on kiihdyttää kansainvälistä kasvua. Apuna yritystoiminnan alkuvaiheessa oli alueen Uusyrityskeskuksena toimiva Turku Science Park Oy.

Valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä ja yleisön suosikki palkittiin Helsingissä 17.11.2021. Vuoden Uusyrittäjä sai 5000 euron ja yleisön suosikki 2500 euron rahapalkinnon.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Juho Haukkala, Tomi Bremer ja Mari Koivisto (Metsän Woima Oy), Markus Souru (Oma Säästöpankki), Susanna Kallama ja Jari Huovinen (Suomen Uusyrityskeskukset ry), Anna Lauttamus-Kauppila (PRH), Pia ja Patrik Edman (Taiko/Demosarte Oy). Valokuva: Mari Waegelein.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailu

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Oma Säästöpankin kanssa. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä muutama vuosi sitten Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raadin valitseman voittajan lisäksi yleisö voi äänestää oman suosikkinsa finalistien joukosta.

Aikaisempien vuosien voittajia ovat muun muassa Vincit, Kyrö Distillery ja Unikie.

Kilpailun raatiin kuuluvat Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä yhteistyökumppaneiden edustajat Oma Säästöpankista ja Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Susanna Kallama
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi
p. 040 587 2445

Metsän Woima
Juho Haukkala
juho.haukkala@metsanwoima.fi
p. 050 578 0747

Taiko
Patrik Edman
patrik.edman@taiko.art
p. 040 844 0661