Rebuild Business 2021
Lue hankekuvaus

Yrittäjille suunnattu webinaarisarja syntyi yhteistyössä

Sytyttäviä puheenvuoroja ja onnistumistarinoita yrittäjyydestä

Yksin pääsee nopeasti, yhdessä pidemmälle. Tämä mielessä Ammattiopisto Samiedu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) ja Itä-Savon Uusyrityskeskus (ISUYK) suunnittelivat hankeyhteistyönä kolmiosaisen Ennakoi, sopeudu ja menesty -webinaarikoulutussarjan. ISUYK:n yritysvalmentaja Katja Remes sanoo, että helmikuussa pidetty ensimmäinen osa herätti suurta kiinnostusta.

– Ennakoi-teemaisessa webinaarissa puhujina olivat business coach Jukka Harju ja futuristi Elina Hiltunen. Aihe kiinnosti selvästi, sillä ilmoittautuneita oli lähes sata.

Kaksi muuta webinaaria järjestetään samalla konseptilla. Jukka Harju on vakiovieras, ja lisäksi mukana on kunkin aihealueen keynote-puhuja sekä paikallinen yrittäjä. Huhtikuun 6. päivä pidettävässä toisessa webinaarissa käsitellään sopeutumista. Keynote-puhujana kuullaan liiketoiminnan kehittäjänä ja tulevaisuuden organisaatioiden rakentajana tunnettua professori Iiro Jussilaa, joka puhuu sidosryhmien osallisuudesta sopeutumisen edistäjänä. Paikallisen yrittäjäpuheenvuoron pitää puolestaan Adelain Beautyn toimitusjohtaja sekä kauneudenhoitoalan moniosaaja Ansu Malinen.

Webinaarisarjan kolmas osa on vuorossa syyskuun 8. päivä. Luvassa on puhuja, joka ei jätä kuulijoita kylmäksi.

– Vierailevaksi puhujaksi on saatu Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen.

Remes kannustaa kaikkia yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita osallistumaan kahteen vielä jäljellä olevaan webinaariin. Tapahtumat ovat osallistujille maksuttomia, mutta järjestäjät toivovat osallistujilta ennakkoilmoittautumisia käytännön järjestelyjen vuoksi.

– Syyskuun tapahtuma toteutetaan mahdollisuuksien mukaan hybridinä eli live-tilaisuus striimataan verkkoon.

Digitaidot yksi tärkeä menestystekijä

Webinaarisarjan taustalla on kolme hanketta: Samiedun Digi & Design, Xamkin Digiportaat 2.0 sekä ISUYK:n Rebuild Business. Digi & Designin projektipäällikkö Hanna Nygren sanoo, että hankkeen tavoite on parantaa pk-yritysten digitaalisia valmiuksia, joiden merkitys on korostunut erityisesti koronan jälkeisessä tilanteessa.

– Suunnittelemme ja toteutamme yrityksille ja yrittäjille koulutuksia, jossa keskiössä ovat digivalmiudet ja asiakaslähtöisyyden ymmärtäminen.

Digiportaat 2.0 järjestää eteläsavolaisille yrityksille ja yrittäjille digitaitojen kehittämiseen keskittyviä koulutuksia ja koulutusohjelmia.

– Lisäksi tarjoamme yrityksille maksuttomia digiosaamiskartoituksia sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille avoimia ja maksuttomia digi-infoja, kertovat digiyritysneuvoja Hannu Jaatinen ja koulutuskoordinaattori Hanna Kuisma.

Rebuild Business puolestaan auttaa yrityksiä elvyttämään liiketoimintaansa erilaisissa muutostilanteissa ja ohjaa niitä pitämään huolta myyntikunnostaan.

– Digitaidot ovat yksi asia, josta yritykset hyötyvät. On hienoa, että voimme ohjata asiakkaitamme Digiportaat- tai Digi & Design -hankkeeseen.

Digitalisaatio haltuun vähitellen

Nygren arvioi, että yrittäjälle suurin haaste osallistua erilaisiin koulutuksiin on ajan puute. Digikoulutuksiin osallistuminen voi tuntua yrittäjästä hankalalta muistakin syistä.

– Ihmisillä liittyy digitalisuuteen paljon tunteita: koetaan esimerkiksi häpeää siitä, että ei välttämättä osata edes kysyä, mitä aiheesta pitäisi tietää. Tästä johtuen sparrauskeskustelut yrittäjien kanssa ovat tärkeitä.

Jaatinen sanookin, että ahdistuksen välttämiseksi digiportailla edetään pienin askelin ja otetaan haltuun yksi osa-alue kerrallaan.

– Näen, että yrittäjän on saatava mahdollisimman nopeasti onnistumisen kokemuksia ja konkreettisia tuloksia. Kun jonkin uuden taidon oppiminen tuo euroja ja säästää aikaa, kasvattaa se motivaatiota oppia lisää.

Myös Kuisma korostaa, että kaikkea digiä ei ole edes välttämätöntä yrittää omaksua.

– Riittää, että ottaa tavoitteeksi, vaikka ihan pienen taidon opettelun.

Remes muistuttaa, että kaikilla kolmella hankkeella on sama päämäärä: yritysten elinvoimaisuuden edistäminen.

– Ajatus yhdessä järjestetystä koulutuksestakin sai alkunsa siitä, että meillä kolmella toimijalla on yhteinen asiakaskunta, jota haluamme auttaa. Yrittäjälle riittää, että hän bongaa meistä yhden, joka opastaa sitten hänet sen sopivimman asiantuntijan luo.

Hankeinfo

Digi & Design -hanke (1.8.2021–31.8.2023):

– päätoteuttaja Ammattiopisto Samiedu

– ESR-rahoitteinen

– suunnittelee ja toteuttaa yrityksille ja yrittäjille koulutuksia, jossa keskiössä ovat digivalmiudet ja asiakaslähtöisyyden ymmärtäminen.

 

Digiportaat 2.0 -hanke (1.10.2021–31.8.2023):

– päätoteuttaja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk)

– osatoteuttajia: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei oy, ProAgria Etelä-Savo ry ja Savonlinnan Hankekehitys oy

– ESR-rahoitteinen

– jatkumoa Digiportaat 1 -hankkeelle

– kaikille avoimia ja maksuttomia digi-infoja, maksuton digiosaamiskartoitus ja kehittämissuunnitelma sekä kattava tarjonta erilaisten digitaitojen perus- ja jatkotasonkoulutuksia eteläsavolaisille yrityksille ja yrittäjille.

 

Rebuild Business -hanke (1.3.2021– 31.8.2023):

– päätoteuttaja Itä-Savon Uusyrityskeskus (ISUYK)

– EAKR-rahoitteinen

– yritysten tukena erilaisissa muutostilanteissa

– yritysten kilpailukyvyn kehittäminen

– omistajanvaihdokset

– neuvonta, koulutukset ja tiedottaminen.

 

Tekstin Rebuild Business hankkeelle tuottanut Erja Eliala.