Savonlinnan talousalueella yrittäjyydestä kiinnostuneita ja uuden yrityksen perustamista suunnittelevia on Itä-Savon Uusyrityskeskus sparrannut jo 25 vuoden ajan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yritysten omistajanvaihdokset ovat nousseet merkittäväksi osaksi Uusyrityskeskuksemme toimintaa. Tämä yhdistelmä ”uutta ja vanhaa” on osoittautunut varsin toimivaksi malliksi ja se on laajentunut myös muihin Uusyrityskeskuksiin.
Kuulumme siis valtakunnalliseen Uusyrityskeskusverkostoon, mikä kattaa 31 alueellisen toimipisteen myötä 155 kuntaa ja yli 80 % Suomen väestöstä. Uusyrityskeskusten alkuperäinen toimintamalli on lähtöisin Liverpoolista, Englannista, missä jo 1970-luvun lopulla yrittäjyyttä suunnittelevat saivat neuvontaa Jobs and Society -toimistoista. Ensimmäiset Uusyrityskeskukset Suomessa aloittivat toimintansa 1990-luvun alkupuolella ja Savonlinnassa vuonna 1997.
Paljon on vettä virrannut tässä välissä Olavinlinnan ohitse mutta yhdistyksen toiminnan perusperiaate on pysynyt samana. Yrittäjyydestä kiinnostuneet voivat ennen yrityksen perustamista saada maksutonta ja luottamuksellista sparrausta yritysvalmentajiltamme sekä verkostomme asiantuntijoilta. Liikeideoita hiotaan liiketoimintasuunnitelmiksi ja monta seikkaa konkretisoituu taloussuunnitelmien myötä. Näin yrittäjyyttä suunnitteleva saa uusia näkövinkkeleitä omaan ideaansa ja sen kannattavuuteen.
Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa on tähän mennessä valmennettu yli 3 000 yrittäjyydestä kiinnostunutta ja oltu mukana yli 1 700 yrityksen perustamis- sekä 300 yrityksen omistajanvaihdospolulla.
Toisaalta on myös asioita mitkä yrittäjyysrintamallakin ovat muuttuneet. 2020-luvulla yrittäjyys on monimuotoisempaa, yleisempää ja todennäköisempää jossain vaiheessa työuraa kuin koskaan ennen. Yrittäjyys ei ole enää joko-tai -tyyppistä vaan se on jonkin kokoinen osa yhä useamman meidän elämää. Sivutoiminen yrittäjyys – tapahtuipa se sitten palkkatyön, opiskelun, vanhempainvapaan tai eläkkeellä olon – ohessa on kasvanut aivan uusiin mittasuhteisiin. Kevytyrittäjyydestä on muodostunut ”trendikäs yleisnimike” pääasiassa sivutoimiselle yrittäjyydelle. Kevytyrittäjyyden pelikenttä on värikäs ja kun samalla kentälle lisätään vielä start up, restart up, alustatalous, NY-yrittäjyys, sarjayrittäjyys, portfolioyrittäjyys, tiimiyrittäjyys ja yhteiskunnallinen yrittäjyys…niin pää alkaa mennä pyörälle.
Varsinaiseen yrityksen ”tekniseen” rekisteröintiin enää harvoin tarvitaan neuvontaa vaan painopiste siirtynyt edellä kuvatulle kentälle eli yrittäjyyden ja yritysmuotojen vertailuun sekä ”hupista, perustin yrityksen, mitä minun nyt pitää tehdä” – tapauksiin. Ja myös näissä tilanteissa yritysvalmentajamme ovat käytettävissä!
Yritysten omistajanvaihdokset ansaitsivat ehdottomastasi oman kirjoituksen, sillä ne ovat tärkeitä niin kyseessä olevalle yritykselle, seutukunnalle kuin yhteiskunnallisesti. Ilman onnistuneita omistajanvaihdoksia olisi meidänkin alueellamme suppeampi palvelu-/tuotetarjonta, vähemmän työpaikkoja, vähemmän verotuloja ja lisääntyvää osaamiskatoa – muutamia seikkoja tässä
mainitakseni. Olitpa sitten myymässä tai ostamassa yritystä, ota meihin yhteyttä!
Haastavat ajat ovat haastaneet myös kaikkea yrittäjyyteen liittyvää – aloittamista, alkuvaihetta kuten jo pidempää toimineita yrityksiä. Tämä heijastuu vahvasti yritysneuvonnan tarpeeseen niin määrällisesti kuin laadullisesti. Yritysvalmentaja halutaan tavata aikaisempaa useamman kerran ja neuvonnassa käydään läpi erilaisia yrittäjä-/yrityskohtaisia skenaarioita ja haetaan muutosjoustavuuteen eväitä.
25-vuotias Uusyrityskeskus on ylpeä voidessaan olla mukana alueen yrittäjien ja yritysten arjessa, kasvussa ja kehityksessä.
Yritykset uudistuvat omistajanvaihdosten myötä, yrityskanta uudistuu uusien yritysten myötä. Yrittäjyys uudistuu uusien yrittäjien myötä.
Itä-Savon Uusyrityskeskus toivottaa kaikki uudet, nykyiset ja aikaisemmat asiakkaat tervetulleiksi Avoimien ovien -päivään 15.9.22 klo 8 – 16 toimistollemme (Puistokatu 1).
Kirjoittanut: Yritysvalmentaja Katja Remes Itä-Savon Uusyrityskeskukselta.