Enter To Business 2019
Lue hankekuvaus

Sukupolvenvaihdos kannattaa tehdä ajoissa – Jorman palvelutaksi pysyy perhepiirissä

Perjantai 15.11.2019 oli Jorman palvelutaksin perustaja Jorma ”Jopo” Toivaselle mieleenpainuva ja osittain tunteikaskin. Tuona päivänä yrittäjä allekirjoitti sukupolvenvaihdoksen vahvistavan asiakirjan. Allekirjoituksella Toivaisen vuonna 2014 perustama yritys siirtyi hänen kahdelle nuorimmalle pojalleen, Jani ja Juuso Toivaselle. Jorma Toivanen kertoo, että päätöksen taustalla oli lisääntynyt huoli omasta terveydestä. Kaiken kaikkiaan asian kypsytteleminen vei aikaa noin vuoden.

– Ensimmäisen kerran mietin omaa jaksamistani vuoden 2018 alussa. Tämä työ on vaativaa, sillä se vie pitkien matkojen päähän ja työajat ovat epäsäännölliset.

Tuttavan rohkaisemana Jorma kävi keskustelemassa asiasta Itä-Savon Uusyrityskeskuksessa, josta hän ei ollut aikaisemmin edes kuullut. Kokemus oli niin hyvä, että toisella kerralla mukaan lähtivät myös pojat.

– Uusyrityskeskuksesta saimme runsaasti tietoa sekä neuvoja ja meille kerrottiin eri vaihtoehdoista, kolmikko kiittelee.

Konsultaatioprosessi päätyi lopputulokseen, jonka myötä Jani ja Juuso jatkavat isänsä yritystoimintaa. Jorma myöntää, että tunteet ovat olleet pinnassa, mutta hän pitää päätöstä täysin oikeana.

– Kannustan kaikkia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä miettimään yrityksen jatkoa ajoissa. On mukavampi lopettaa yrittäjänä ikään kuin uran huipulla, eikä sitten kun on viimeinen pakko.

Juuso sanoo, että yrittäjäksi ryhtyminen tuntui turvalliselta, sillä isä on hoitanut yritystä hyvin.

– Asiakaskunta on valmiina ja kalusto ja tilat ovat ajanmukaisessa kunnossa.

Veljesten työnjako yrityksessä on selkeä. Juuso vastaa toimistotöistä, esimerkiksi ajojen suunnittelusta, ja Jani ajaa taksia. Jani pohtii, että yrittäjyyden haasteet eivät pelota, kun vierellä on oma veli.

– Näemme tämän enemmän mahdollisuutena, kun kumppanina on tuttu ja luotettava henkilö.

Taitotieto siirtyy luontevasti isältä pojille

Jorma Toivanen on kokenut yrittäjä. Ennen taksiyrittäjäksi ryhtymistään hän ehti toimia leipomoyrittäjänä Ruotsissa vuosina 1980–85 sekä kuorma-autoyrittäjänä Savonlinnassa vuosina 1990–2011. Taksialalle hän kertoo päätyneensä oikeastaan hetken mielijohteesta.

– Paikallinen taksiyrittäjä haki ilmoituksella kuljettajia, ja kävin näyttäytymässä. Alun perin olin ajatellut tehdä tuurauksia, mutta loppujen lopuksi he halusivat palkata minut kokoaikaiseksi kuskiksi.

Jorma sanoo oivaltaneensa heti alussa, että taksin ajaminen ja siihen liittyvä asiakaspalvelu on hänen juttunsa. Ei siis ihme, että hän jätti pojilleen yrityksen, jossa on neljä ulkopuolista työntekijää ja kuusi inva-varusteltua autoa. Juuso ja Jani kertovat, että palveluihin ei ole heti alkuun tulossa muutoksia.

– Edelleen kauttamme saa tavallisia taksiajoja sekä kela- ja vammaispalvelun kyytejä.

Jatkavat yrittäjät korostavat olevansa tyytyväisiä, että heillä on käytettävissä isänsä taitotieto. Myös työ jatkuu Jorma Toivasen asiakas on aina oikeassa -ajatuksella.

– Hyvä asiakaspalvelu on valttimme kilpailussa etelän suuria firmoja vastaan.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Juuso ehti olla työntekijänä yrityksessä vuodesta 2015 lähtien. Jani tuli mukaan vuonna 2017. Sitä ennen molemmat tekivät töitä leipomoalalla.

–- Leipomosta olemme siis kaikki lähteneet enemmän tai vähemmän liikkeelle, Toivaset myhäilevät.

 

Kuvateksti:

Jorma Toivanen (keskellä) on tyytyväinen, että hänen poikansa Juuso ja Jani Toivanen jatkavat Jorman palvelutaksin yritystoimintaa.

– Parempi luopua yrityksestä siinä vaiheessa, kun on itse vielä kunnossa, Jorma Toivanen pohtii.

 

 

Tekstin ja kuvan Enter to Business -hankkeelle on tuottanut Erja Eliala.