Enter To Business 2019
Lue hankekuvaus

Uuden sukupolven yrittäjät haastavat vanhat käytännöt

Romuosmalla menee hyvin

Vuoden 2017 syyskuussa romuraudan kierrätykseen ja uuden teräksen myyntiin erikoistuneen Romuosman yrittäjinä aloittaneet Mikko Kosonen ja Toni Kukko toteavat olevansa tyytyväisiä ratkaisuunsa ostaa toiminnassa oleva yritys.

– Harkitsimme myös kokonaan uuden yrityksen perustamista, mutta totesimme, että tällä tavalla yritystoiminta pääsee nopeammin vauhtiin. Konsepti ja asiakaskuntakin olivat jo valmiina, yrittäjät sanovat.

Kummallakaan miehistä ei ole aikaisempaa yrittäjäkokemusta. Kukolle Romuosma oli kuitenkin entuudestaan tuttu, sillä hän oli ehtinyt työskentelemään entisen yrittäjän Kari Lehtosen palveluksessa nelisen vuotta. Kosonen puolestaan siirtyi romuraudan pariin sähköalan töistä. Kukko sanoo, että yhteisyrittäjyys toimii hyvin, sillä kaksikko on tuntenut toisensa jo 20 vuotta. Hän pohtii, että kumppani keventää yrittäjyyteen mahdollisesti liittyvää kuormitusta.

– Yksin toimiessa voi polttaa itsensä nopeasti loppuun. On helpompaa, kun vastuuta voi jakaa.

Kosonen myöntää, että yrittäjänä aloittaminen jatkavassakaan yrityksessä ei ollut ihan helppoa. Taustatyötä piti tehdä kuukausia ennen kuin kauppa realisoitui. Hän sanoo, että uusyrityskeskuksella oli tärkeä rooli ostopäätöstä tehtäessä.

– Meillä oli paljon kysyttävää, ja saimme realistisen kuvan yrityksen mahdollisuuksista. Myös hintaneuvotteluissa oli tärkeää, että se tapahtui puolueettoman tahon välityksellä.

Toiminnan kehittäminen lisää tuottoa

Romuosman toiminnan ydin on pysynyt omistajanvaihdoksen jälkeen samana. Edelleen palveluista tärkein on metalliromun keräys ja kierrätys. Uuden metallin myyminen tulee kuitenkin hyvänä kakkosena.

– Romuosma on aito rautakauppa ja toimitusmäärällä mitattuna Savonlinnan seudun suurin uuden teräksen myyjä. Hyllystä löytyy yli 500 nimikkeellä käyttöterästä eri tarkoituksiin, Kosonen sanoo.

Yrittäjille on kuitenkin selvää, että toimintaa pitää kehittää koko ajan. Ensimmäinen iso muutos oli yrityksen muuttaminen uudelle tontille, jonne rakennettiin 1500 neliön asfaltoitu romunkäsittelyalue. Kukko arvioi, että ajanmukaisissa puitteissa toiminta on selkeästi tehokkaampaa ja organisoidumpaa, jolloin tuottokin kasvaa.

– Keskitymme jatkossakin toimipaikan ulkoasun kohentamiseen ja toiminnan nykyaikaistamiseen kaikella tavalla.

Romuosma työllistää omistajiensa ohella neljä työntekijää. Kosonen sanoo, että motivoituneet työntekijät ovat yritykselle tärkeitä, joten työvaiheita ja -olosuhteita on kehitetty myös työhyvinvoinnin näkökulmasta. Tavoitteena on, että työ kuormittaa työntekijää mahdollisimman vähän fyysisesti ja henkisesti.

– Vastineeksi hyvin tehdystä työstä pyrimme olemaan työntekijöitä kohtaan reiluja ja joustavia.

Kukko sanoo, että myös asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin on kiinnitetty entistä enemmän huomiota muun muassa kysymällä heiltä toiveita palvelujen suhteen. Hän korostaa, että Romuosma on savonlinnalainen yritys, jolle paikallisuus on tärkeä arvo.

– Olemme verkostoituneet paikallisten yritysten kanssa ja käytämme mahdollisuuksien mukaan heidän palvelujaan. Seudun elinvoimaisuuden kannalta on olennaista, että jokainen tienattu euro jää tänne!

 

Enter To Business – Toimivan yrityksen jatkaminen –hankkeelle tämän materiaalin on tuottanut Erja Eliala.

 

 

 

 

 

 

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.