Eira Kotonevan hyppy tuntemattomaan – Tähtitieteen tohtori perusti hyvinvointialan yrityksen

Savonlinnassa Moinsalmella asuva Eira Kotoneva on tehnyt elämässään rohkeita päätöksiä. Hän osti reilu kolme vuotta sitten miehensä Keijon kanssa kylästä mökkitontin, mutta huomasi tontin lohkomistilaisuuden päätteeksi olevansa muuttamassa seudulle pysyvästi.

– Yksi mökkitontin rajanaapureista tarjosi meille ostettavaksi taloaan. Tartuimme tarjoukseen ja loppuvuodesta 2020 toimme muuttokuorman Mäntsälästä tänne Moijin perukoille.

Toisen rohkean päätöksen Eira teki vuoden 2023 keväällä. Hän irtisanoutui ensin työstään terveysteknologiayritys GE Healthcaren myyntipäällikkönä ja perusti kuukausi sen jälkeen oman Saimaanvalo-nimisen yrityksen.

– GE:llä työskentely vaati paljon matkustelua, enkä halunnut olla pitkiä aikoja pois Mojilta. Irtisanouduttuani mietin, että haluaisin tehdä jotain erilaista. En ollut myöskään valmis sitomaan itseäni heti kokopäiväisesti uuteen työnantajaan, ja siinä kohtaa yrityksen perustaminen alkoi tuntua hyvältä ajatukselta.

Kotoneva on väitellyt tähtitieteen tohtoriksi vuonna 2002, ja hän on työskennellyt paitsi GE:llä myynnissä ja koulutuksen parissa myös tutkijana Turun yliopistossa ja sairaalafyysikkona Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Yritysideansa hän kuitenkin sai pitkään harrastamastaan joogasta.

– Kutsuin joogaohjaajakoulutukseen osallistuneita opiskelutovereitani koulutuksen loppuretriittiin kotiini Moijille vuoden 2021 tammikuussa. Jo tuolloin pohdin, että täällä voisi pitää enemmänkin vastaavia tapahtumia.

Räätälöityjä kursseja ja hyvinvointipalveluja ryhmille ja yksilöille

Kotoneva kävi kesällä 2023 yrittäjäkurssin, jonka myötä hänen yritysideansa jalostui. Yksi yrityksen kivijaloista rakentuu joogaan. Kotonevalla on kahden joogasuuntauksen ohjaajapätevyys, ja hän on kouluttautunut joogaterapeutiksi sekä gua sha -hoitajaksi.

– Ohjaan joogatunteja ja joogaterapiaa yksilöille sekä ryhmille. Tällä hetkellä vedän säännöllisesti joogatunteja muun muassa Linnalassa sekä kotini yläkerrassa sijaitsevassa joogastudiossa. Lisäksi teen hemmottelevia ja hoitavia gua sha -hoitoja. Tilauksesta tulen vaikka asiakkaan kotiin, Kotoneva korostaa.

Saimaanvalon palveluissa näkyy myös Kotonevan rakkaus luontoon. Hän vetää erilaisille ryhmille muun muassa tähtitieteen kursseja sekä lintukursseja ja -retkiä. Lintujen ja muiden eläinten bongaukseen sekä tähtien katseluun Kotonevalla on ammattitason välineistö.

– Lisäksi yritys järjestää tilauksesta eripituisia räätälöityjä Irtiotto arjesta -hyvinvointiretriittejä ja tyky-päiviä, joihin voi sisällyttää joogan ohella ohjattuja luontoaktiviteetteja tai vain oleilua maalaisidyllissä. Pihapiiristämme löytyy silitettäväksi muun muassa lampaita ja kanoja.

Monipuolisen työkokemuksen terveysteknologian myynnistä ja käyttökoulutuksesta omaava Kotoneva tarjoaa yrityksille myös myyntijohtajan ja hallinnoinnin palveluja.

– Esimerkiksi Sakke ry:lle tuotan hallintopalveluja yritykseni kautta.

ISUYK:n yritysvalmentajan tuki on ollut kullanarvoista

Kotoneva sanoo, että hänellä on yrittäjyydestä vielä paljon opittavaa. Hän sanookin olevansa erittäin kiitollinen Itä-Savon Uusyrityskeskukselta, ISUYK, saamaansa apuun.

– Yritysvalmentaja Pekka Turusen neuvot muun muassa liiketoimintasuunnitelman päivittämisessä sekä ALV:ihin ja YEL-maksuihin liittyvissä asioissa ovat olleet kullanarvoisia. Ainoastaan se harmittaa, että sain tietää ISUYK:sta vasta, kun olin jo perustanut yritykseni. On hienoa, että aloittelevien yrittäjien tukena on tällainen paikallinen asiantuntijataho, jonka palvelut ovat maksuttomia.

Kotonevan into yrittäjyyteen ei ole hiipunut, vaikka hän omien sanojensa mukaan otti yritystä perustaessaan hypyn tuntemattomaan. Hän sanoo nauttivansa yrittäjän vapaudessa erityisesti siitä, että liiketoimintaa voi kehittää omannäköisekseen.

– Uskon, että yhä useampi ihminen kaipaa elämäänsä irtiottoja arjesta, olipa syynä työelämän stressi tai toipuminen sairaudesta tai avioerosta.

Kirjoittanut ja kuvan ottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.