HELMI
Lue hankekuvaus

Huoltoasema Behm Oy on Vuoden 2023 Savonlinnan alueen uusyrittäjä

Itä-Savon Uusyrityskeskus (ISUYK) on valinnut Vuoden 2023 Savonlinnan alueen uusyrittäjäksi Kerimäellä sijaitsevan Huoltoasema Behm Oy:n. Vuonna 2018 yrittäjiksi omistajanvaihdoksen kautta ryhtyneet Miia ja Joni Behm ovat otettuja saamastaan huomionosoituksesta.

–  Valinta oli kyllä iso yllätys. Meille se on osoitus siitä, että jotain olemme osanneet tehdä oikein, yrittäjäpari sanoo.

Kun Miia ja Joni aloittivat yrittäjinä, heillä oli vahva luotto siihen, että kuusikymmentä vuotta vakaasti toiminut huoltoasema jatkaa ihmisten palvelemista ilman suuria ongelmia tulevaisuudessakin.

–  Näinhän ei käynyt, vaan koronapandemia alkoi vajaan kahden vuoden päästä omistajanvaihdoksesta. Kun kaikki paikat menivät kiinni ja ihmiset lakkasivat liikkumasta, olimme kieltämättä hetken shokkitilassa ja mietimme, miten selviämme. Koronan hellitettyä alkoi Ukrainan sota, joka näkyy yleisenä hintojen nousuna ja sitä kautta asiakkaiden ostoskäyttäytymisessä, Miia kuvailee kriisejä ja niiden vaikutusta yritystoimintaan.

Kriiseistä on kuitenkin selvitty ja opittu lisää yrittämisestä. Joni sanoo, että jo korona osoitti, että yrityksellä on hyvä olla useampi tukijalka: vaikka kahvila hiljeni, polttoaineen myynti jatkui entiseen tapaan ja korjaamossa oli töitä jopa ruuhkaksi asti.

–  Ostettuamme huoltamon halusin kehittää korjaamotoimintaa, mikä oli näin jälkikäteen ajatellen oikea päätös. Lisäksi olemme myyneet alusta alkaen pienkoneita, kuten perämoottoreita ja moottorikelkkoja, joille on ollut yllättävän paljon kysyntää, Joni kertoo.

 

Tärkeintä on tehdä parhaansa

Miia myöntää, että yrittäjän polkunsa jo aiemmin pienveneiden telakkapalveluilla aloittanut Joni on heistä se, joka suhtautuu haastaviinkin tilanteisiin rauhallisemmin.

– Joni ei stressaannu pienistä. Minäkin olen vähitellen oppinut, että kaikkiin asioihin emme voi itse vaikuttaa – tärkeintä on tehdä kussakin tilanteessa parhaansa.

Ennen yrittäjän uraansa kaupan alalla työskennellyt Miia vakuuttaa, että hän ei ole katunut päätöstään lähteä yrittäjäksi. Kyseessä oli onnekas sattuma, sillä huoltamon omistaneiden Raija ja Olli Tervosen tytär Tiia kertoi Miialle, että hänen vanhempansa etsivät huoltamolle jatkajaa.

– Tiia on ystäväni ja tiesi, että yrittäjyys kiinnosti minua. Hän vinkkasi, että nyt siihen olisi oiva tilaisuus. Päätöksessä tärkeänä tukena oli Itä-Savon Uusyrityskeskus, josta saimme varmistusta siihen, että yrityksen perustaminen on kannattavaa ja sillä on liiketaloudelliset perusteet pärjätä.

Erityiskiitoksen Miia ja Joni antavat Raijalle ja Ollille, jotka auttoivat heitä alkuun.

– Hyvin hoidettua huoltoasemaa oli helppoa lähteä kehittämään omannäköiseksemme. Myös huoltoaseman alkuperäinen perustaja, Ollin isä Pertti Tervonen, käy edelleen viikoittain kahvilla ja kyselemässä meidän kuulumisiamme.

Yrittäjyyden ehdottomasti positiivisimmaksi asiaksi Miia ja Joni nimeävät asiakkaat, jotka ovat kulkeneet rinnalla myrskyt ja tyynet. Miia kertoo yllättyneensä siitä, miten antoisaa vuorovaikutus asiakkaiden kanssa on. Molemmat korostavat myös työntekijöiden merkitystä.

–  Meillä on osaava ja sitoutunut henkilökunta, joka on meille kuin toinen perhe. Olemme tiivis yhteisö, jossa kaikki tukevat toisiaan, yrittäjät toteavat.

 

Välillä uidaan vastavirtaan

Joni ja Miia sanovat, että huoltamon palveluja kehitetään pienen paikkakunnan ehdoilla välillä maailman trendejä vastavirtaan uiden. Asiakkaiden tarpeita kuulostellaan herkällä korvalla.

– Esimerkiksi sähköpyörien myynti ja korjaus on uusi palvelu, joka on otettu hyvin vastaan. Ihan kaikkeen ei meidän kannata lähteä mukaan. Joskus on parempi toimia jopa päinvastoin kuin muut. Muun muassa puskaradio toimii meillä markkinoinnissa some-kanavia paremmin.

Maalla viihtyvä pariskunta haluaa tehdä oman osuutensa, jotta kylän palvelut säilyvät – muuten kylä kuolee.

–  Pienen kylän yhteisöllisyys on iso voimavara. Meille Kerimäki on paras paikka, jossa haluamme jatkossakin tehdä töitä, harrastaa ja elää perheenä.

Joni lisää, että haasteista huolimatta on kyettävä katsomaan eteenpäin positiivisella asenteella.

–  Yrittäjinä meidän on varauduttava yllättäviinkin tilanteisiin, ja kassassa on oltava hätävaraa. Emme kuitenkaan pelkää tulevaa vaan elämme päivä kerrallaan nauttien siitä, mikä on hyvin.

Itä-Savon Uusyrityskeskus on ilmoittanut Huoltoasema Behm Oy:n mukaan Suomen Uusyrityskeskukset ry:n järjestämään valtakunnalliseen Vuoden Uusyrittäjä -kilpailuun. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi kilpailussa palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä.

Äänestämään pääset TÄÄLTÄ!

 

Kirjoittanut: Erja Eliala
Kuva: Erja Eliala

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.