Jani Kuuselan Ekologinen Hautauspalvelu Horisontti on muuttanut alan toimintatapoja

Ekologinen Hautauspalvelu Horisontti Oy:n yrittäjä Jani Kuusela on ravistellut useita hautausalaan liitettyjä stereotypioita.

– Voin sanoa rantauttaneeni ekologisen hautaamisen brändin Suomeen yhdessä Ekoarkku Oy:n Lasse Kalliokorven kanssa. Ennen Ekoarkun markkinoille tuloa Suomen suosituimmat arkut olivat käytännössä ongelmajätettä. Lisäksi ryhdyin tarjoamaan palveluja netissä sekä pudotin hintoja ja laitoin ne selvästi näkyviin.

Hautaustoimisto ei ollut kuitenkaan Janin ensimmäinen liikeidea. Mikkelissä nuorisokasvattajana työskennellyt mies muutti Savonlinnaan vuonna 2010 tarkoituksenaan perustaa kaverinsa kanssa nuorisotyön palveluja tarjoava yritys. Suunnitelma kariutui kumppanin terveysongelmiin.

– Vuoden 2011 alussa sain tilaisuuden ryhtyä tekemään poliisille vainajien kuljetuksia. Tein ensin kuljetuksia verokortilla, mutta aika piakkoin perustin sitä varten yrityksen.

Jo seuraavana vuonna Jani laajensi yritystoimintansa hautauspalveluihin. Uudentyyppinen liiketoimintaidea osoittautui onnistuneeksi. Toiminta kasvoi nopeasti lähikaupunkeihin, ja kysynnän lisääntyessä Jani vuokrasi yritykselle kivijalkatilan itäpuolelta kaupunkia vuoden 2012 lopulla. Mikkeliin hän perusti sivupisteen vuonna 2013.

– Hain alkuun toimeksiantoja laajemmalta alueelta. Halusin varmistaa, että yritykseni asiakaspohja on riittävä.

Oikea toimintakonsepti löytyi kokeilujen kautta

Pian Jani oli tilanteessa, jossa hänen yrityksellään oli enimmillään 330 hautausta vuodessa.

– Siinä vaiheessa tajusin, että minulla oli valtavasti työtä ja stressiä, mutta se ei näkynyt merkittävästi tulotasossani, koska minun piti palkata työntekijöitä ja verottajakin vei osansa.

Jani myi Mikkelin sivupisteen toiminnan toiselle yrittäjälle vuonna 2015. Myös Kuopion seudulta tulevien toimeksiantojen tuottamisen hän siirsi yhteistyökumppanilleen vuonna 2017.

– Noihin hektisiin vuosiin mahtuu lisäksi yrityksen muutto Olavinkadulle, jossa yritys oli vuodet 2015–2017.

Vuonna 2017 Jani ravisteli jälleen alan perinteisiä toimintatapoja. Hän osti Lemminkäisenkadulta omakotitalon, josta tuli sekä hänen kotinsa että hänen yrityksensä toimipaikka.

– Pidän siitä, että hautaustoimisto on kodinomainen ja helposti lähestyttävä. Minulle sopii hyvin, että työtilani ovat kotini yhteydessä, sillä tässä työssä ei ole varsinaisia kellonaikoja. Tarvittaessa voin tehdä omia hommia yläkerrassa, josta siirryn alakertaan, kun asiakas soittaa ovikelloa.

Yrittäjänä voi elää vähemmälläkin stressillä

Tällä hetkellä Horisontti toimii Savonlinnan seudun ohella Joensuussa, Lappeenrannassa ja Varkaudessa. Yli kymmenen yrittäjyysvuotta eivät ole muuttaneet Janin arvomaailmaa. Hän iloitsee, että ympäristölle vaaralliset arkut kiellettiin vuonna 2016.

– Edelleen olen myös sitä mieltä, että hautaamisen arvokkuutta ei mitata rahassa. Minulla on vieläkin myynnissä edullinen arkkumalli, jonka hinta on pysynyt koko ajan samana.

Jani sanoo olevansa tyytyväinen liiketoimintansa nykyiseen laajuuteen ja toteaa löytäneensä balanssin työnteon ja vapaa-ajan välillä. Apuna hänellä on osa-aikainen kuljettaja.

– En halua tappaa itseäni työllä. Rentoudun ulkoilemalla koirani kanssa. Yhä enemmän minua kiinnostavat myös henkisyys, usko, filosofia ja totuuden etsiminen.

Lopuksi Jani antaa ison tunnustuksen Itä-Savon Uusyrityskeskukselle, jonka palveluihin hän on turvautunut kaikissa yritystoimintansa käännekohdissa.

– Ilman ulkopuolisen neuvoja en edes olisi tässä tilanteessa. Uusyrityskeskuksen hiljattain eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja Juhani Rouvinen nimittäin tyrmäsi erään yritysideani, joka näin jälkikäteen ajatellen olisikin johtanut nopeaan konkurssiin ja velkaantumiseen.

 

Kirjoittanut: Erja Eliala

Kuvat: Erja Eliala

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.