HELMI
Lue hankekuvaus

Konttorikonemiehet Oy sai jatkajaksi tutun miehen

Toimistolaitteita ja -tarvikkeita myyvän ja huoltoja tekevän Konttorikonemiehet Oy:n yrittäjänä pitkän rupeaman tehnyt Juhani Mehtonen sanoo olevansa tyytyväinen saatuaan yrityksensä jatkajaksi tutun miehen. Hänen isänsä Erkki Mehtosen vuonna 1953 perustama yritys siirtyi helmikuussa hyvinkääläisen Markku Lemolan omistukseen.

– Kävin ensimmäistä kertaa työtehtävissä Konttorikonemiehillä vuonna 2005, josta alkanut yhteistyömme jatkui aina viime vuoden loppupuolelle saakka. Parin vuosikymmenen aikana Juhani ja hänen yrityksensä ehtivät tulla minulle hyvinkin tutuiksi, teknologiayritys Sharpin maahantuojan palveluksessa pitkän uran tehnyt Lemola kuvaa kaksikon tutustumista työn tiimoilta.

Mehtonen sanoo, että Lemola heitti ajatuksen Konttorikonemiehien ostamisesta jo kymmenen vuotta sitten. Vakavasti kaupoista alettiin keskustella vuonna 2020 Mehtosen saavutettua eläkeiän. Neuvoja omistajanvaihdokseen haettiin Itä-Savon Uusyrityskeskuksesta.

– Kävimme kumpikin erikseen juttelemassa Uusyrityskeskuksen tuolloisen toimitusjohtajan Juhani Rouvisen kanssa. On erittäin hienoa, että meillä on tällainen asiantuntijataho, jossa yrityskauppaa pohditaan tasapuolisesti sekä myyjän että ostajan kantilta, Mehtonen kertoo.

Valitettavasti korona sotki miesten suunnitelmat. Lemola otti asian puheeksi uudelleen viime vuoden marraskuussa, jolloin hän kävi tekemässä Konttorikonemiehillä ohjelmistoasennuksia. Päivän päätteeksi nautitun illallisen aikana kaksikko päätti viedä neljä vuotta sitten aloitetun prosessin loppuun.

– Uusyrityskeskuksen yritysvalmentaja Pekka Turunen ilahtui, kun soitin hänelle kertoakseni uutisen. Lisäksi kävin Hyvinkään Uusyrityskeskuksessa, jossa sain apua Finnveran yrittäjälainahakemuksen tekemiseen. Lainapäätöksen tultua omistajanvaihdos eteni vauhdikkaasti, ja allekirjoitimme kauppakirjat 12. helmikuuta, Lemola kertoo.

 

”Kenelle tahansa ei perheyritystämme olisi myyty”

Mehtonen aloitti isänsä perustamassa yrityksessä myyntitehtävissä vuonna 1979. Isänsä sairastuttua hän otti vetovastuun Konttorikonemiehistä vuonna 1984. Myös Jari-veli ja Hannele-sisko tekivät uransa perheyrityksessä. Alkujaan mekaanisten kirjoituskoneiden myynnillä aloittaneen yrityksen taitekohdaksi Mehtonen nimeää vuoden 1975, jolloin Xeroxilta vapautui tavallisen paperin kopioinnin patentti, ja muutkin valmistajat saivat tuoda markkinoille tavallisen paperin kopiokoneitaan.

– Patentin vapautumisen myötä mekin pääsimme mukaan kopiokonekauppaan, joka lähti voimakkaaseen kasvuun. Koko oman työurani olen myynyt kopiokoneita, nykyisiä monitoimilaitteita.

Mehtonen sanoo, että hänelle oli tärkeää löytää pitkät perinteet omaavalle perheyritykselle vastuullinen ostaja, jolla on edellytykset jatkaa yritystoimintaa menestyksekkäästi.

– Kenelle tahansa ei perheyritystämme olisi myyty. Markun otettua ohjakset minun on helppo jäädä oikeasti eläkkeelle. Minun ei tarvitse sitoa itseäni pitkäksi aikaa siirtymävaiheeseen, sillä Markku tuntee alan sekä tämän yrityksen ja on toiminut myös yrittäjänä. Lisäksi hänelle jäi avuksi kaksi pitkäaikaista työntekijää, jotka tuntevat talon läpikotaisin.

Lemola on luottavainen, että on saanut jatkettavakseen hyvissä käsissä olleen yrityksen.

– Konttorikonemiehillä on paitsi pitkä historia myös poikkeuksellisen suuri markkinaosuus alueensa toimistolaitteiden myynnistä.

 

Palvelut jatkuvat entiseen malliin

Mehtonen ei lähde ohjeistamaan seuraajaansa, mutta toteaa, että asiakkaiden palveleminen nöyrällä asenteella on kantanut pitkälle. Vuosikymmenten aikana Konttorikonemiehille on muodostunut pitkäaikaisia ja luottamuksellisia asiakassuhteita yrityksiin ja julkisen puolen toimijoihin, kuten kuntiin, seurakuntiin ja oppilaitoksiin.

– Välillä on ollut helpompaa ja välillä vaikeampaa. Yrityksellä ei kuitenkaan ole ollut yli 70 toimintavuotensa aikana yhtään tappiollista tilikautta, hän toteaa vaatimattomasti.

Lemolan suunnitelmissa on jatkaa yritystoimintaa edeltäjänsä viitoittamaa tietä.

– Hieman enemmän on luvassa IT-puolen tarjontaa, kuten työasemia. Tarkoitus on kuitenkin edetä rauhassa ja palvella asiakkaita Juhanin palveluasenteesta kiinni pitäen, Lemola lupaa.

Uuden yrittäjän ensimmäiset viikot ovat kuluneet tutustuessa yrityksen toimintaan ja asiakkaisiin.

– Olemme käyneet yhdessä tapaamassa Konttorikonemiehien asiakkaita. Paljon olen itsekin jo saanut soittoja, että jatkuuhan yhteistyö omistajanvaihdoksen jälkeenkin, Lemola iloitsee.

 

Konttorikonemiehet Oy:

– perustettu vuonna 1953 Erkki Mehtosen toimesta

– ensimmäinen toimipaikka Ruislahdenkadulla omakotitalon kivijalassa

– toiminut niin kutsutussa Killan talossa, Kirkkokadulla ja Possentorni nimeä kantavassa kiinteistössä

– siirtyi sukupolvenvaihdoksessa Mehtosen sisaruksille vuonna 1987

– myy toimistotekniikkaa ja -tarvikkeita ja tarjoaa toimistotekniikan huoltopalveluja

– toimipiste sijainnut vuodesta 1963 alkaen Possentornin kiinteistössä, pois lukien 10 vuoden ”vierailu” Kirkkokadulla.

Kirjoittanut ja kuvan ottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.