Rebuild Business 2021
Lue hankekuvaus

Korjaamoyrittäjäksi hallin puolelta – omistajanvaihdos oli Jani Kovaselle luonteva tie yrittäjäksi

Yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta ryhtymisessä on paljon hyviä puolia. Yksi tärkeimmistä on se, että asiakaskunta on yleensä valmiina. Tämän seikan nostaa esille myös Jani Kovanen, josta tuli vuodenvaihteessa setänsä Hannu Kovasen 1990-luvun alussa Kerimäelle perustaman autokorjaamon jatkaja.

– Tulin korjaamolle töihin seitsemisen vuotta sitten. Jo tuolloin ajatuksenani oli, että jossakin vaiheessa ostan yrityksen itselleni.

Ennen siirtymistään setänsä palvelukseen Kovanen työskenteli myyntialalla. Autokorjaamotyö ei ollut miehelle kuitenkaan tuntematonta, sillä hän on harrastanut autojen korjaamista koko aikuisikänsä. Lisäksi Kovanen on suorittanut varaosamyyjän ammattitutkinnon.

– Hallin puolella vietetyt vuodet olivat ikään kuin sisäänajo alalle. Lopussa osallistuin myös toimistotöihin, kuten tilausten tekemiseen, mikä oli hyvää harjoitusta yrittäjyyttä ajatellen.

Valmiin asiakaskunnan ohella Kovanen arvostaa sitä, että korjaamon laitekanta on pidetty ajantasaisena edellisen yrittäjän toimesta.

– Meillä on käytössä nykyaikaisia autodiagnostiikkalaitteita, muun muassa uusi nelipyöräsuuntauslaite. Samoin korjaamolla on ollut jo vuosia aurauskulman, iskureiden ja jarrujen testaamiseen tarkoitettu laite. On etu, ettei heti alkuun tarvitse tehdä kalliita investointeja.

 

Aloittava yrittäjä ei ole yksin

Kovanen sanoo, että siirtyminen työntekijästä yrittäjäksi tapahtui jouheasti. Prosessi käynnistyi viime vuoden syksyllä, jolloin hän otti yhteyttä Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysvalmentaja Pekka Turuseen.

– Sain Pekalta opastusta laskelmien sekä liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelman tekemiseen. Samoin hänen näkemyksensä yrityksen arvonmäärityksessä oli tärkeä asia, vaikka lopullisen kauppahinnan suuruus jäikin minun ja Hannun päätettäväksi.

Autokorjaamon yritysmuoto vaihtui omistajanvaihdoksen yhteydessä toiminimestä osakeyhtiöksi. Jatkossa yritys toimii nimellä Autohuolto Kovanen Oy.

– Osakeyhtiö on yritysmuotona järkevämpi, koska korjaamo työllistää useamman henkilön. Pidän turvallisempana, että henkilökohtainen omaisuuteni ja yhtiön omaisuus ovat toisistaan erillään.

Päätoimista yrittäjyyttä aloittelevalle turvaa tuo myös starttiraha, jota haetaan TE-toimistolta.

– Starttiraha antaa pientä puskuria, jos yritys ei lähdekään pyörimään odotetulla tavalla.

 

Kehityksessä on pysyttävä mukana

Autohuolto Kovanen Oy tarjoaa entiseen tapaan useiden eri automerkkien merkkikorjaamo- ja merkkihuoltopalveluja. Lisäksi korjaamossa on myynnissä autonrenkaita. Kiinteistössä on myös rengashotelli. Kovanen uskoo, että palveluja tarvitaan seudulla tulevaisuudessakin.

– Selvää on, että jatkuvassa muutoksessa olevalla alalla on pysyttävä ajan hermoilla. Olemme varautuneet siihen, että muun muassa sähköautot yleistyvät Suomen teillä. Minä esimerkiksi olen suorittanut sähköturvallisuuskoulutuksen.

Yrittäjän itsensä lisäksi autokorjaamo työllistää kaksi kokoaikaista työntekijää.

– Tälläkin alalla on huolta työntekijöiden riittävyydestä. Mielellämme otamme harjoitteluun alan opiskelijoita. Nytkin meillä on työssäoppimisjaksolla Ammattiopisto Samiedun autonasentajaopiskelija.

Kaiken kaikkiaan Kovanen toteaa olevansa tyytyväinen päätökseensä jatkaa perinteikkään korjaamon yritystoimintaa.

– Aika moni sanoi, että olen hyppäämässä isoihin saappaisiin. Kaikki on mennyt onneksi hyvin. Se on kuitenkin selvinnyt, että yrittäjän työhön liittyy niin paljon oheistekemistä, että halliin en enää useinkaan ehdi, tuore yrittäjä sanoo ja myöntää, että kevään rengassesonki oli yllättävän kiireinen kokeneellekin ammattilaiselle.

Tekstin ja kuvat Rebuild Business hankkeelle tuottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.