Laitaatsillan telakalle kunniamaininta Vuoden Uusyrittäjä 2020 -kilpailussa

”Yritys on jatkanut yli satavuotiaan telakan perinteitä. Se työllistää paikallisesti ja on laajentanut jatkuvasti palvelujaan”. Muun muassa näillä sanoilla kuvaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama Laitaatsillan telakkaa, jolle myönnettiin kunniamaininta valtakunnallisessa Vuoden Uusyrittäjä 2020 -kilpailussa.

– Tämä on kunnia-asia ja tuntuu hienolta, että työtämme arvostetaan, telakan yrittäjät Antti Makkonen ja Harri Turtiainen toteavat ottaessaan vastaan kunniamainintaa keskiviikkona 25.11. Koronan vuoksi palkitsemistilaisuus järjestettiin etänä, ja kunniakirjan yrittäjille ojensivat Itä-Savon Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Juhani Rouvinen ja yritysneuvoja Katja Remes.

Makkonen ja Turtiainen ryhtyivät telakkayrittäjiksi vuoden 2017 helmikuussa omistajanvaihdoksen kautta. Telakka oli kummallekin miehelle jo entuudestaan tuttu. Turtiainen työskenteli Laitaatsillassa vuosina 1996–2006 ja Makkonen neljä vuotta 2000-luvun alussa. Makkonen palasi telakalle vuonna 2015.

– Telakan työnjohtaja oli jäänyt eläkkeelle, ja silloinen yrittäjä Paavo Luukkonen pyysi minua hänen tilalleen.

Melko pian eläkeikää lähestyvä Luukkonen ilmaisi halunsa myydä koko yritys Makkoselle.

– Tapasin Harrin ja kysyin häneltä, miten olisi, jos lähdettäisin yrittämään yhdessä.

Turtiainen oli ehtinyt aloittaa koneistusalan yrittäjänä, mutta tarttui entisen työkaverinsa tarjoukseen.

– Siirsin koneet telakalle, ja siitä se sitten lähti. Molemmilla oli oma osaaminen, ja tiesimme, mihin olimme ryhtymässä.

Haasteiden kautta menestykseen

Ensimmäinen vuosi telakkayrittäjänä tarjosi karun alun. Makkonen kertoo, että uittotoiminta hiipui yllättäen, minkä seurauksena yrityksen liikevaihto putosi 45 prosenttia.

– Alussa satsasimme myös paljon rahaa ja aikaa investointeihin ja tilojen remonttiin. Tuossa vaiheessa mietimme kyllä, onko tässä mitään järkeä.

Tukalasta tilanteesta huolimatta kaksikko päätti jatkaa vanhalla sapluunalla. Uittotoiminta elpyi onneksi nopeasti, ja yritys sai asiakkaaksi myös yksityisiä ihmisiä. Turtiainen ja Makkonen pohtivat, että toiminnassa olevan telakan ostaminen takasi jo valmiin asiakaskunnan, mikä oli tiukassa tilanteessa etu.

– Laivan omistajat ovat tottuneet käyttämään tuttua telakkaa, eikä siitä niin helposti siirrytä toiseen. Laitaatsillan telakan nimi tunnettiin ja meihin luotettiin.

Tänä päivänä yrityksen liiketoiminnasta suurin osa koostuu kaupallisten alusten huolto- ja korjaustöistä. Näistä merkittävä osa on losseja, onhan Saimaalla peräti 22 lossipaikkaa. Huviveneiden omistajia asiakaskunnasta on noin viidesosa. Työntekijöitä telakalla 13.

– Kaikki työntekijät ovat omia, ja siitä pidämme kiinni jatkossakin, Makkonen korostaa.

 

Uudet palvelut ja yhteistyö pitävät telakan pinnalla

Yrittäjät ovat tyytyväisiä, että korona ei ole juurikaan vaikuttanut heidän yritykseensä. Ainoastaan varaosien saannissa oli kesällä pieniä vaikeuksia.

– Samoin kun sallittiin yli 50 henkilön kokoontumiset, tuli matkustaja-aluksia tarkastuksiin jopa ruuhkaksi asti, Makkonen ja Turtiainen kertovat.

Makkonen sanoo, että alan haaste ovat vaihtelevat suhdanteet, joita ei voi ennakoida. Jos puutavara lakkaa liikkumasta, ei myöskään kalustoon investoida. Oman liiketoiminnan vahvistaminen palveluja laajentamalla on osa yrityksen strategiaa. Uutena palveluna telakalla muun muassa muutetaan dieselkoneita hybridikoneiksi.

– Ekologisuus on tänä päivänä tärkeää. Olemme muuttaneet yhden laivan hybridilaivaksi ja toinen, isompi, tulee pian työn alle.

Savonlinnaa miehet pitävät hyvänä paikkana toimia yrittäjänä. He korostavat yrittäjien välisen yhteistyön merkitystä.

– Telakka-alueella on muitakin yrityksiä. Siirrämme tarvittaessa töitä yritykseltä toiselle ja välillä lainaamme jopa toistemme työntekijöitä, Turtiainen naurahtaa.

Tulevia yrittäjiä Makkonen kehottaa olemaan realistisia. Hän kannustaa yrittäjyyttä suunnittelevia ottamaan yhteyttä myös Itä-Savon Uusyrityskeskukseen.

– Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Itse käytimme alussa merkittävästi Uusyrityskeskuksen palveluja.

 

Kuvateksti:

Laitaatsillan telakan yrittäjät Harri Turtiainen ja Antti Makkonen palkittiin kunniamaininnalla Vuoden Uusyrittäjä 2020 -kilpailussa. Kuvassa vasemmalla ISUYK:n toimitusjohtaja Juhani Rouvinen sekä yritysneuvoja Katja Remes.

 

Teksti ja kuva: Erja Eliala

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.