HELMI
Lue hankekuvaus

Linna kiven yrittäjä Mikko Muttonen: ”Kun ilmaantui tilaisuus lähteä yrittäjäksi, päätin tarttua siihen”

– Olin työskennellyt pitkään rakennusalalla muun muassa timpurina ja kaipasin jo vähän uutta tekemistä. Kun ilmaantui tilaisuus lähteä yrittäjäksi, päätin tarttua siihen.

Näin sanoo vuodenvaihteessa savonlinnalaisen, hautakivien entisöinti- ja kaiverrustöihin erikoistuneen Vesa Toivanen tmi:n liiketoiminnan ostanut Mikko Muttonen. Muttonen kertoo, että tilaisuus yrittäjyyteen aukesi oikeastaan hänen vaimonsa kautta.

– Vaimon kaveri vinkkasi meille, että hänen isänsä Vesa Toivanen on jäämässä eläkkeelle ja etsii yritykselleen jatkajaa. Siitä ajatus lähti vähitellen itämään.

Muttonen korostaa, että hän ei tehnyt päätöstä yrityksen ostamisesta kevyesti: asiaa piti miettiä eri kanteilta, sillä hänellä ei ollut kokemusta kivitöistä eikä yrittäjänä toimimisesta. Hän arveleekin, että yrittäjyys olisi jäänyt ajatuksen tasolle tai ainakin prosessi olisi ottanut enemmän aikaa, jos hän ei olisi saanut tukea omistajanvaihdokseen Itä-Savon Uusyrityskeskukselta.

– Minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, miten omistajanvaihdos käytännössä tapahtuu. Yritysvalmentaja Pekka Turunen katsoi ensin niin sanotusti faktat läpi ja antoi oman arvionsa yritystoiminnan jatkamisen kannattavuudesta. Sen jälkeen hän neuvoi kaikissa käytännön asioissa, kuten starttirahan hakemisessa ja rahoituksen järjestämisessä yrityksen ostoa varten.

Muttonen korostaa arvostavansa erityisesti sitä, että Uusyrityskeskuksen palvelut ovat matalan kynnyksen palveluja.

– Yrittäjyyttä suunnittelevalle on tärkeää, että palvelu on maksuton ja yritysvalmentajien puheille pääsee nopealla aikataululla. Kaikkiin kysymyksiin olen myös saanut aina vastaukset.

 

Toimitilat löytyivät Pajatieltä

Liiketoimintakauppa sisälsi asiakasrekisterin sekä koneet ja muut työvälineet. Omaa liiketoimintaansa varten Muttonen perusti Linna kivi oy:n. Entinen yrittäjä työskenteli Nätkillä sijaitsevan kotinsa yhteydessä, joten Muttosen piti etsiä yritykselleen toimitilat muualta.

– Verkostojeni kautta löysin paikan Pajatie 10:ssä sijaitsevasta kiinteistöstä. Remontoin noin 90 neliön työtilat tarpeisiini sopiviksi. Myös asiakastapaamisia varten on pieni toimisto.

Kauppaan kuului myös se, että luopuva yrittäjä sitoutui auttamaan jatkavaa yrittäjää alkuun. Muttonen sanoo, että muutoin uudelle alalle yrittäjäksi lähtemisessä ei olisikaan ollut järkeä.

– Vesa on luvannut olla vuoden verran tukenani, jotta saan uuden ammatin haltuuni. On hienoa, että minun ei tarvitse opetella kaikkea kantapään kautta, sillä kolmekymmentä vuotta yrittäjänä toiminut Vesa tuntee alan. Hänen apunsa on osoittautunut jo erittäin tärkeäksi.

Muttonen kuvaa kaiverrusten sekä kultausten ja hopeointien tekemistä tarkkuutta vaativaksi käsityöksi.

– Tekstit ja kuviot hiekkapuhalletaan kiveen sabluunoiden läpi. Sabluunat suunnitellaan ja tehdään tietokoneella. Jos kyseessä on entisöitävä vanha hautakivi, johon ei löydy valmiita fontteja, piirrän sabluunat käsin.

 

Kokonaisvaltaista palvelua

Linna kiven palvelut pysyvät samoina: yritys tekee jatkossakin pääasiassa vanhojen hautakivien entisöintejä ja kaiverruksia uusiin kiviin.

– Palvelu on asiakkaalle helppo, sillä pakettihintaan sisältyy hautakiven hakeminen hautausmaalta ja kiven takaisin paikalleen laittaminen.

Tulevaisuudessa Muttosen on tarkoitus lisätä Linna kiven valikoimiin lemmikkieläinten muistolaatat.

– Tällä seudulla ei vastaavaa tarjontaa ole, ja uskon niille olevan kysyntää.

Linna kivi tilaa puolivalmiit hautakivet Suomen Kivivalmisteelta, joka käyttää kivien raaka-aineena suomalaista kiveä.

Lisätietoja: www.linnakivi.fi

Kirjoittanut ja kuvan ottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.