HELMI
Lue hankekuvaus

Lommoluuri sai uudet omistajat – lopettamispäätös vaihtui omistajanvaihdokseen

Kolariautojen maalauksiin ja korjauksiin erikoistunut Autoehoste Kaskinen oy vaihtoi omistajaa. Viime vuosina Lommoluurina tunnetun yrityksen vuonna 1987 perustaneet veljekset Mika ja Jouni Kaskinen sekä Jani Pulkkinen ja Kari Kettunen allekirjoittivat perjantaina 15.3. kauppakirjan, jolla jälkimmäisistä tuli yrityksen omistajia. Kaupassa uusille omistajille siirtyivät liiketoiminnan ohella kalusto ja laitteet. Kiinteistöön he jäävät vuokralaisina. Omistajanvaihdos ei aiheuta keskeytyksiä Lommoluurin palveluihin.

Kaskiset sanovat olevansa erittäin tyytyväisiä kauppaan, varsinkin kun he olivat tammikuussa tehneet periaatteellisen päätöksen yrityksensä lopettamisesta – ei myymisestä.

– Mika tuli töihin ja ilmoitti, että hän jatkaa työntekoa helmikuun loppuun – ja sitten loppuu. Pidimme vartin palaverin, jossa asia lyötiin lukkoon. Myynnistä emme edes keskustelleet, vaan suunnitelmamme oli myydä yrityksen koneet kevään kuluessa ja ajaa yritys alas, Jouni Kaskinen kuvaa lopettamispäätöstä.

Toisin onneksi kävi. Puskaradiossa kulkenut uutinen tavoitti omaa rakennusyritystä pyörittävän Jani Pulkkisen ja hänen pitkäaikaisen kaverinsa Kari Kettusen.

– Olimme molemmat jo jonkin aikaa miettineet, että voisimme tehdä urillamme vielä jotain muutakin. Kun kuulin Mikan ja Jounin olevan lopettamassa yritystään, tuli heti mieleen, että heidän liiketoimintaansa olisi mielenkiintoista päästä jatkamaan, Pulkkinen kertoo.

Kaksikko sopi, että Pulkkinen käy ensin yksin juttelemassa Kaskisten kanssa ja ottaa asian puheeksi. Käynti kannatti. Autoja ikänsä korjannut ja jopa ammatikseen maalannut mies teki Mika Kaskiseen sellaisen vaikutuksen, että yrittäjä alkoi kallistua omistajanvaihdoksen kannalle.

– Kävi ilmi, että Janilla on tässä työssä tarvittavaa intohimoa ja asennetta sekä muutoinkin sopiva tausta. Kun lisäksi Kari on työskennellyt vuosia autojen parissa rengasliikkeessä, meistä alkoi tuntua, että heillä on kaikki mahdollisuudet pärjätä tällä alalla, Mika Kaskinen kertoo.

 

Nopea ja joustava prosessi

Omistajanvaihdosneuvottelut etenivät vauhdikkaasti. Jani sanoo, että heille ostajina oli itsestään selvää ottaa heti alkumetreillä mukaan prosessiin omistajanvaihdoksiin ja yrityksen perustamiseen erikoistunut Itä-Savon Uusyrityskeskus.

– Uusyrityskeskuksesta saimme pohjan sille, miten omistajanvaihdosta kannattaa lähteä viemään eteenpäin. Yritysvalmentaja Pekka Turunen opasti liiketoimintasuunnitelman teossa ja auttoi muokkaamaan sitä realistisempaan suuntaan. Tuki oli erittäin tärkeä, sillä kyseessä oli ison liiketoiminnan ostaminen.

Mika ja Jouni Kaskinen kävivät Uusyrityskeskuksessa tämän vuoden tammikuussa. Yrittäjät halusivat saada ammattilaisen näkemyksen yrityksensä arvosta.

– Keskustelimme myös omistajanvaihdokseen liittyvistä käytännön asioista. Vaikka emme päätyneetkään tuossa tilanteessa myyntiin, arvostan todella paljon Uusyrityskeskuksen yritysvalmentajien asiantuntemusta, Mika Kaskinen sanoo.

Kaskiset korostavat, että heille ei ollut ongelmaa muuttaa suunnitelmiaan, kun oikeanlaiset ostajat ottivat yhteyttä. Kettunen kiitteleekin, että kahdenkeskiset neuvottelut Kaskisten kanssa sujuivat mutkattomasti ja rehdisti.

– Kahvihuoneen pöydän ääressä istuimme ja sovimme, mitä kussakin vaiheessa omistajanvaihdosta kenenkin kuuluu tehdä. Kaikki sujui sovitusti ilman turhia hidasteita.

 

Jatkajilla on kaikki edellytykset pärjätä

Uudet yrittäjät sanovat tietävänsä, että Lommoluurin yritystoiminnan haltuunotto vaatii rutkasti töitä. He uskovat kuitenkin pärjäävänsä, sillä he saivat käsiinsä terveen ja hyvämaineisen yrityksen, jossa on tehty paljon investointeja koneisiin ja kiinteistöihin. Kaskiset ovat myös luvanneet seuraajilleen täyden tuen.

– Emme olisi voineet tällaiseen lähteä, jos Mika ja Jouni eivät olisi sitoutuneet olemaan mukana siirtymävaiheessa. Henkisesti olemme valmistautuneet, että tarvitsemme tukea vuoden verran, Pulkkinen ja Kettunen summaavat.

Jouni Kaskinen sanoo, että heille on kunnia-asia taata omalta osaltaan uusille yrittäjille hyvät toimintaedellytykset.

– Tämän laajuisen liiketoiminnan rakentaminen alusta saakka ei välttämättä tänä päivänä onnistuisi yksityiseltä yrittäjältä. Sen, että yritys jatkaa paikallisin voimin, huomioimme jo myyntihintaa määritellessämme.

Tuoreet yrittäjät sanovat, että Lommoluurin palvelut pysyvät samoina. Myöskään Kaskisten asiakkaiden henkilökohtaista palvelua ja hyvää työnjälkeä korostava toimintafilosofia ei kaipaa päivittämistä. Lopuksi Mika Kaskinen antaa yrittäjille neuvon, jonka hän itse on kokenut kaikin tavoin toimivaksi:

– Opimme 1990-luvun lamasta sen, että ensin säästetään rahat ja vasta sitten investoidaan.

Vuonna 1987 nimellä Autoehoste J & M Kaskinen Ay perustetussa yrityksessä tehtiin alkuvuosina autojen maalauksia ja huoltoja. Melko pian yrityksen pääliiketoiminnaksi tuli kuorma-autojen maalaus. Kesäisin yritystä työllistivät telakoilla tehtävät veneiden ja laivojen maalaukset. Kymmenen vuotta sitten yrityksessä tehtiin päätös panostaa pääasiassa kolariautojen maalauksiin ja korjauksiin. Vuonna 2011 Lommoluuri-aputoiminimen käyttöön ottanut yritys on toiminut alusta saakka Tuottajantiellä.

Kirjoittanut ja kuvan ottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.