Marjukka loi ompelun verkkomaailman – MUTCATissa ommellaan ilolla

Keväällä 2021 yrittäjäksi ryhtynyt savonlinnalainen vaatesuunnittelija Marjukka Mutka sanoo, että MutCat Design House -nimisen yrityksen taustalla on hänen pitkäaikainen haaveensa nostaa vanhaa ompelun ja itse tekemisen perinnettä eloon ja uudistaa se tätä päivää vastaavaksi.

– Vähitellen päässäni syntyi visio kokonaan verkossa toimivasta muodin ja ompelun maailmasta. Tavoitteenani oli ja on, että kauniit uniikit kankaat, helpot kaavat sekä selkeät ohjeet innostavat ja inspiroivat ryhtymään ompeluhommiin.

Idea alkoi konkretisoitua ensimmäisenä koronakeväänä 2020. Marjukka toimi suunnittelijana Naisten Pukutehdas Oy:ssä, ja koronan seurauksena kaikki työntekijät lomautettiin. Lomautus vapautti Marjukalle aikaa omien juttujen tekemiseen, kuten yritysidean työstämiseen.

– Tuntui, että nyt on aika soveltaa kaikkea vaatesuunnittelijan työurallani oppimaani. Ennen kaikkea halusin päästä rakastamani ompelemisen pariin, joka suunnittelijana oli jäänyt vähälle.

Marjukan tavoite oli julkaista konsepti heti yritystoiminnan alettua. Hän ei kuitenkaan uskaltautunut kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Marjukka koeponnisti ensin yrittäjyyttään suunnittelemalla palkkatöidensä ohella Savonlinna-aiheisen mySavonlinna-malliston, joka on ollut alusta lähtien myynnissä Savonlinnan Taito Shopissa. Vuoden 2022 alussa hän rohkaistui irtisanoutumaan työpaikastaan, jossa hän oli ollut jo 26 vuotta. Samana keväänä avautui MUTCAT Design House – verkkomaailma, jossa digitaalisuus, muoti ja perinteinen käsillä tekemisen ilo kohtaavat.

– Verkkosivujen ytimessä ovat itse suunnittelemani kangasmallistot ja naisten vaatemallisto kaavoineen. Kun asiakas on löytänyt mieluisan kokonaisuuden, hän voi tilata tarvittavat kankaat sekä ompelukaavan. Kaavoihin sisältyy kuvalliset ohjeet. Sivuilla on myös video-ohjeita, joissa näytän kädestä pitäen, miten kukin malli ommellaan.

Elämänvalinnat ovat pohjustaneet yrittäjyyteen

Hyväkin idea voi jäädä toteutumatta ilman taustatukea. Marjukka sanoo, että hänelle sellainen oli Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysvalmentaja Katja Remes. Katjan kanssa Marjukka työsti liiketoimintasuunnitelmaansa ja kävi läpi yrityksen perustamiseen liittyviä käytännön asioita.

– Katjan neuvosta hain myös yritystoiminnalleni Leader-rahoitusta. Rahoitus mahdollisti muun muassa verkkosivujen teettämisen huippuammattilaisella. Lisäksi Katja osasi tsempata aina, kun itseltäni meinasi usko loppua. Samoin äitini sekä aviomieheni Lassi ovat aina tukeneet minua.

Marjukka pohtii, että kaikki hänen elämänsä valinnat ovat tavalla tai toisella vieneet kohti oman vaatetusalan yrityksen perustamista. Valmistuttuaan Lahden Muotoiluinstituutista vaatesuunnittelijaksi vuonna 1994 hän teki töitä ensin Luhdalle ja sitten Naisten Pukutehtaalle.

– Luhdalla olin vain vuoden, mutta tuona aikana innostuin printistä ja kuosisuunnittelusta. NP:lla puolestaan sain vuosikymmenten aikana vastata monipuolisesti mallistojen suunnittelusta upeiden kollegoiden kanssa ja loppuajasta yksin. Töiden kautta minulle muodostui verkostoja, joista nyt on hyötyä.

Oivalliseksi ratkaisuksi on osoittautunut myös Marjukan päätös opiskella työn ohella koodausta. Hän valmistui datanomiksi Ammattiopisto Samiedusta keväällä 2020.

– Halusin ymmärtää, miten visuaalisuutta voi toteuttaa digitaalisesti. Siitä on ollut erittäin paljon apua verkkosivujen suunnittelussa. Lisäksi opettelin 3D-ohjelman käytön, videokuvaamisen ja editoinnin omatoimisesti.

Asiakkaiden palautteet antavat uskoa

Kesän MUTCAT-kangasmallistossa on kolme eri teemaa, joista jokaisella on oma väri- ja kuviomaailmansa: pastellisen mustavalkoinen Pisarapuutarha, kesäisen karkkivärinen Kesäkorento ja neutraalin seesteinen Salaiset säkeet. Sporttihenkisissä kuoseissa yhdistyvät graafisuus ja pelkistetyt luontoelementit. Kuosien värimaailmakin on selkeä.

– Omassa designissani kirkasvärisissäkin kuoseissa löytyy aina mustia tai mustavalkoisia selkeän graafisia elementtejä. Näin uusia värejä on helppo yhdistellä vaatekaapissa jo oleviin perustuotteisiin, jotka aika monella ovat mustia.

Myös vaatemallistossa näkyy Marjukan viehtymys sporttisuuteen ja helppouteen naisellisuutta unohtamatta. Mallistossa on mekkojen lisäksi erilaisia yläosia.

– Haluan suunnitella moderneja, muunneltavia ja säädettäviä vaatteita, jotka laskeutuvat kauniisti ja sopivat monenkokoisille vartaloille – ja mikä tärkeintä, sellaisia, joita on ihana ommella. Totta kai seuraan trendejä ja ajattelen kaupallisesti, jotta ihmiset ostaisivat tuotteitani.

Noin 12 vuotta Lahdesta Savonlinnaan miehensä kanssa paluumuuttanut suunnittelija työskentelee kotinsa yhteydessä olevassa työhuoneessaan. Suurimmaksi haasteekseen Marjukka nimeää ajan rajallisuuden.

– Pelkästään ohjevideoiden kuvaaminen ja editoiminen vie paljon aikaa. Aikaisemmin toisen palveluksessa minun ei myöskään tarvinnut osallistua myyntiin ja markkinointiin. Rakastan kuitenkin työtäni, joka ei edes tunnu työltä. Välillä tunnen vielä epävarmuutta, mutta ihanat asiakaspalautteet ylläpitävät uskoani tähän konseptiin.

Teksti: Erja Eliala

Kuva: Marjukka Mutka, MutCat Design House Oy

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.