Mika Hyyryläisen laiturikeksintö jalostui yritystoiminnaksi

Joskus parhaat ideat syntyvät puolivahingossa. Näin kävi savonlinnalaiselle Mika Hyyryläiselle, joka suunnitteli vuonna 2010 saaressa sijaitsevan mökkinsä rantaan lapsilleen turvallista kelluvaa uimalaituria.

– Ajatukseni oli parantaa perinteisen ponttonilaiturin ominaisuuksia. Laiturin piti olla vakaa ja sopivan matala. Lopputulos oli sen verran toimiva, että päätin lähteä kehittelemään protomallia pidemmälle.

Hyyryläisen ideoinnin tuloksena syntyi laattaponttonilaituri, jonka vakaus perustuu ponttonin tilavuuden sijasta ponttonin pinta-alaan.

– Laituri on todella vakaa, käytännössä kaatumaton. Varmuuden vuoksi teetätin vielä matemaatikolla laskelmat, joista kävi ilmi, että laiturini on kolme kertaa vakaampi putki- ja laatikkoponttonilaituriin verrattuna. Matalan syväyksen omaava laituri soveltuu matalikoillekin, eikä rantaviivan liikkuminenkaan haittaa, koska laituri mukautuu kulloiseenkin vedenpinnan korkeuteen.

Ratkaisu oli sen verran omintakeinen, että mies haki sille Patentti- ja rekisterihallitukselta hyödyllisyysmallia eli niin sanottua pikkupatenttia. Pikkupatentti myönnetään tuote- tai laitekeksinnöille, jotka eroavat selvästi muista vastaavista keksinnöistä. Hyyryläinen sanoo, että patentin saamisen myötä alkoi mielessä itää ajatus laiturin tuotteistamisesta myyntiin. Hyyryläinen perusti Laaka Laituri -nimisen yrityksen tämän vuoden tammikuussa.

– Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Ajattelin, että laituri kiinnostaa muitakin mökkeilijöitä.

 

Vakaalle ja monikäyttöiselle laiturille on markkinoita

Laattaponttonilaiturin elementtien puuosat valmistetaan kotimaisesta kestopuusta ja ponttonit alumiinista. Ponttoneiden sisällä on vettymätöntä XPS-eristettä.

– Laituriin tarvitaan vähintään kaksi elementtiä, pääty ja kulkusilta. Elementtejä yhdistämällä laiturista voidaan rakentaa halutun kokoinen ja pituinen. Lisäosalla uimalaituri muuttuu 2in1-laituriksi, eli se toimii myös venelaiturina. Päätyelementtiä voi käyttää jopa lauttana.

Koska kyseessä on kausituote, Hyyryläinen rakentaa laattaponttonielementtejä varastoon talven aikana. Hän tekee laitureita myös mittatilauksena ja auttaa mahdollisuuksien mukaan laitureiden asennustöissä.

– Laaka Laiturin valmistustilat sijaitsevat toistaiseksi Kellarpellossa sijaitsevan kotini yhteydessä. Varastoinnissa teen yhteistyötä Noucon Oy:n Jukka Nousiaisen kanssa.

Hyyryläinen iloitsee, että markkinointi on kasvattanut laitureiden kysyntää nopeasti. Hän uskoo pärjäävänsä vielä tämän kauden ilman apuvoimia.

– Tarvittaessa rakennutan laitureita alihankintana. Toiminnan laajentuessa pitää miettiä työntekijöiden palkkaamista ja isompien toimitilojen vuokraamista.

 

Harkiten yrittäjäksi – tukena yritysvalmentaja

Vaikka Hyyryläisellä oli hyvä tuote, hän ei hypännyt yrittäjäksi suin päin. Ensin hän koeponnisti tuotettaan pari vuotta yhteistyössä sulkavalaisen veneveistäjän Heikki Joskittin kanssa. Vuoden 2022 hän toimi kevytyrittäjänä, kunnes päätti asiakkaansa kannustamana perustaa yrityksen. Tässä vaiheessa hän kääntyi Itä-Savon Uusyrityskeskuksen puoleen.

– Yritysvalmentaja Katja Remes neuvoi minua kaikissa käytännön asioissa. Jos olisin yksin ruvennut selvittelemään yrityksen perustamiseen liittyviä asioita, siihen olisi mennyt tuhottomasti aikaa. En olisi myöskään selvinnyt paperihommista.

Mitä itse ammattitaitoon tulee, Hyyryläinen on laiturivalmistajana itseoppinut. Kädentaitoja hän on kartuttanut reilun parinkymmenen vuoden ajan ensin valtamerilaivojen sisäpuolen viimeistelytöissä ja sittemmin lasikuituveneiden rakentajana.

– Vähitellen olen hahmottanut käsillä tekemisen taitoihini liittyvän potentiaalin. Töiden tiimoilta vedestä on tullut minulle tuttu elementti, mikä puolestaan on auttanut minua ymmärtämään kelluvien tuotteiden käyttäytymistä.

Vielä toistaiseksi Hyyryläinen tekee yrittäjätyönsä ohella palkkatöitä sivutoimisesti paikallisessa veneenrakennusalan yrityksessä. Ensi vuonna hän uskoo työllistyvänsä kokopäiväisesti omassa yrityksessään.

– Palaute asiakkailta on ollut mairittelevaa, ja näyttää siltä, että tämäntyyppiselle laiturille riittää markkinoita.

Tekstin ja kuvat tuottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.