RM-Korjaamon yrittäjä Reko Muhonen: ”Asiakkaiden luottamus on ansaittava”

Reilu kymmenen vuotta autokorjaamoyrittäjänä Enonkoskella toiminut Reko Muhonen sanoo, että automekaanikkona työskentelevät ovat usein kutsumusammatissaan, sillä työssä pitää olla aitoa kiinnostusta tekniikkaan.

– Olen viihtynyt pienestä pitäen erilaisten koneiden parissa, ja mopoiässä ala vei mukanaan. Peruskoulun jälkeen oli selvää, että opiskelen automekaanikoksi.

Valmistumisensa jälkeen Reko työskenteli toisen palveluksessa, kunnes yrittäjyys alkoi tuntua realistiselta vaihtoehdolta.

– Minulla ei ole suvussa yrittäjätaustaa, vaan ajatus yrittäjyydestä lähti viriämään, kun korjailin palkkatyön ohessa sivubisneksenä tuttujen autoja. Lopulta vuoden 2011 lopulla perustin kolmen kaverini kanssa monialayrityksen.

Rekon alkutaival yrittäjänä ei ollut helpoimmasta päästä, sillä kaverusten monialayritys meni reilun vuoden päästä konkurssiin. Kovasta kolauksesta huolimatta hän ei halunnut palata takaisin palkkatöihin, vaan ryhtyi selvittämään, miten voisi jatkaa yritystoimintaa yksin.

– Jo ennen ensimmäisen yrityksen perustamista kävin ajatuspainia itseni kanssa siitä, kannattaako Enonkosken tyyliseen pieneen kuntaan perustaa autojen korjauksiin ja huoltoihin erikoistunutta yritystä. Toisen yrityksen perustamista miettiessäni juttelin asiasta nykyisen kirjanpitäjäni kanssa. Hänen antamastaan hyvinkin realistisesta yrittäjyyskuvasta huolimatta pysyin päätöksessäni, ja RM-Korjaamo aloitti toimintansa jo vuoden 2013 loppupuolella.

 

Harkittua laajenemista

Reko sanoo, että konkurssi oli omanlaisensa yrittäjyyskoulu, josta hän sai arvokasta taitotietoa kannattavan yritystoiminnan luomiseen.

– Alkuvuosina raha oli kortilla ja nuuka piti olla. Edelleen harkitsen kaikki hankinnat tarkkaan, enkä tee investointeja, joihin ei ole selvää tarvetta. Ajatuksenani on ollut kehittää toimintaa rauhallisesti ja järkevästi.

Yrityksen merkkipaaluista tärkeä on vuonna 2016 tapahtunut autokorjaamon muutto Hyypiänniemeltä Teollisuustielle kunnan omistamaan kiinteistöön. Vähitellen Reko on uskaltautunut tekemään myös isoja laiteinvestointeja.

– Tänä vuonna olen päivittänyt konekantaa, kuten nostureita, pyöränsuuntaus- ja rengaskoneen sekä ilmastoinnin huoltolaitteen. Onneksi laitteita on mahdollista hankkia leasingilla, jolloin kertainvestoinnit eivät ole niin isoja, Reko pohtii.

Erityisen tyytyväinen Reko sanoo olevansa siihen, että tällä hetkellä RM-Korjaamo työllistää kaksi ulkopuolista työntekijää.

– Ensimmäisen vakituisen työntekijän palkkasin loppukesällä vuonna 2017 ja toisen kolmisen vuotta sitten. Lisäksi korjaamossa on säännöllisesti opiskelijoita työharjoittelussa. Kesäisin töitä on myös kesätyöntekijöille.

 

Sopiva yhdistelmä vastuuta ja vapautta

Reko sanoo, että yrittäjänä toimimisessa parasta on vapaus. Hän korostaa olevansa tyytyväinen ratkaisuunsa perustaa itsenäinen korjaamo, joka ei kuulu mihinkään ketjuun.

– Saan itse päättää tyylin, miten teen töitä. Asiakkaiden luottamus on kuitenkin ansaittava kerta toisensa jälkeen, joten nöyrä on oltava. Positiivinen palaute työn laadusta ja asiakaspalvelusta motivoi. Virheitä en enää jää vatvomaan – myönnän mokat ja otan ne mahdollisuutena kehittyä.

Myös omasta hyvinvoinnistaan Reko on oppinut pitämään parempaa huolta. Mies käy joka aamu ennen töitä viiden kilometrin kävelylenkillä. Muutaman kerran viikossa hän suuntaa töiden jälkeen kuntosalille.

– Lenkkeily on jo pidempiaikainen harrastukseni, mutta salitreenit aloitin viitisen vuotta sitten, koska tarvitsin syyn lopettaa työt ennen puoltayötä.

Muita yrittäjyydestä kiinnostuneita Reko kehottaa ottamaan yhteyttä asiantuntijoihin, kuten Itä-Savon Uusyrityskeskukseen, joka pystyy konsultoimaan kaikissa yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

– Säästää paljon aikaa ja vaivaa, kun käy suunnitelmat läpi puolueettoman asiantuntijan kanssa. Yrittäjänä pääsee pitkälle jo sillä, kun ei odota heti maksimaalisia voittoja ja tekee työnsä vastuullisesti. Henkilökohtaisesti panostan jatkossakin hyvään palveluun ja siihen, että yritykseni pysyy alan kehityksessä mukana.

 

Kirjoittanut: Erja Eliala

Kuva: Erja Eliala

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.