Sanna Julkunen yhdisti liikeideaansa IT-taidot ja kestävän kehityksen arvot

Valokuvaus, kuvankäsittely, videointi, videoeditointi, animointi ja koodaus. Siinä tiivistetysti kymmenen vuoden mittainen polku, joka johti savonlinnalaisen Sanna Julkusen siihen, missä hän nyt on: pyörittämään omaa mediatekniikan alan yritystä.

– Innostuin koodaamisesta animoinnin myötä ja perehdyin siihen alkuun omatoimisesti. Se ei riittänyt, joten opiskelin datanomiksi. Kolme vuotta sitten päätin lähteä syventämään osaamistani, joten otin opintovapaata työstäni prosessisuunnittelijana ja lähdin opiskelemaan mediatekniikan IT-insinööriksi.

Heti opintojen alettua Julkunen ryhtyi tarjoamaan media-alan palveluja kevytyrittäjänä. Tämän vuoden helmikuussa hän perusti toiminimiyrityksen, Sanncrea Mediatech. Tuore yrittäjä iloitsee hyvin käynnistyneestä yritystoiminnasta ja on tyytyväinen, että päätti marssia Itä-Savon Uusyrityskeskukseen hakemaan liikeidealleen varmistusta ja rohkaisua.

– Yritysvalmentaja Katja Remes oli sitä mieltä, että tässä on potentiaalia ja kannattaa mennä täysillä eteenpäin. Osallistuin myös heidän järjestämiinsä koulutuksiin.

Tällä hetkellä suurin osa Julkusen asiakkaista on verkkosivuasiakkaita, mutta lisäksi häneltä tilataan muun muassa sähköisiä ajanvarauskalentereita, verkkokauppoja ja verkkokurssialustoja.

– Uusinta uutta palveluissani on Appikone, josta on kasvamassa yksi päätuotteistani. Toiminnan kasvattamista varten olen alkanut käyttää alihankintaa, joten mukaan on tullut kouvolalainen opiskelukaverini Outi Liukkonen, jonka vahvuuksia ovat varsinkin visuaalisuus ja graafisen suunnittelun taidot.

 

Tavoitteena itsensä näköinen elämä

Julkunen sanoo, että yrittäjyyden alkumetreillä ”mopo meinasi karata käsistä” työnteon suhteen.

– Tykkään työstäni, ja minun on vaikea sanoa asiakkaille ei. Pyrin kuitenkin siihen, että viikossa on 1–2 päivää, jolloin en ole koneella. Myös insinööriopintoni ovat loppusuoralla, joten siinäkin mielessä kiire on helpottanut ja kykenen olemaan paremmin läsnä arjessa.

Julkunen sanookin, että yrittäjyydessä häntä inspiroi mahdollisuus elää itsensä näköistä elämää sekä tehdä töitä omien mielenkiinnon kohteiden ja arvojen mukaan. Julkuselle arvoista tärkeimpiä on ekologinen kestävyys. Se näkyy muun muassa siinä, että hän tekee töitä kotoaan käsin etäyhteyksillä, ostaa yrityksensä tietokoneet käytettynä, tukee WWF:ää ja järjestää tempauksia luonnon hyväksi.

– Yrittäjänä voin lisäksi valita, että en ota tehtäväkseni projekteja, jotka eivät sovi arvomaailmaani.

Erityisen mielellään Julkunen palvelee asiakkaita, joilla ei ole varaa investoida suuria summia mediatekniikan tuotteisiin. Esimerkiksi Julkusen palveluihin kuuluvalla Appikoneella mobiiliapit saadaan kohtuukustannuksin myös pienyrittäjien ja -yhteisöjen käyttöön.

– Aiemmin kalliit mobiilisovellukset ovat olleet vain isojen firmojen saavutettavissa. Kyse on pitkälti brändin näkyvyydestä, joten Appikone tasapuolistaa kilpailua. Hyvä esimerkki edullisista valmisapeista on ravintoloille ja hoitoalan yrityksille kätevä kanta-asiakkuusappi. Luonnollisesti kustomoimme ja koodaamme sovelluksia asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin.

 

Teknologian kehitys pitää mielenkiintoa yllä

Julkunen kertoo pitävänsä IT-alasta, koska teknologian kehitys näkyy siellä erityisen nopeasti.

– Monipuolisuus ja vaihtelevuus ovat syitä, miksi läksin IT-alalle. Haluan kokeilla eri asioita, mikä näkyy repertuaaristanikin. Kehityksen seurauksena asiakkaiden tarpeet muuttuvat, ja osa palveluistani tippuu varmasti pois, mutta sitten siirryn tekemään jotain uudenlaista ja kiinnostavaa.

Julkunen korostaa, että vastoin yleistä käsitystä mediatekniikka ei ole pelkkää koodaamiseen liittyvää ohjelmointikielten hallintaa vaan alan työtehtävissä tarvitaan aimo annos luovaa ajattelua ja visuaalisuutta.

– Uudet teknologiat edellyttävät luovaa ongelmanratkaisutaitoa ja hahmottamiskykyä. Minulle on tärkeää, että saan käyttää työssäni luovuutta.

Julkunen muistuttaa, että kehittyneet etäyhteydet mahdollistavat sen, että IT-alalla voi tehdä kansainvälisen uran jopa kotoa käsin.

– Nuoremmalle sukupolvelle suosittelenkin alalle lähtöä ennakkoluulottomasti, koska näissä hommissa on rajaton määrä erilaisia mahdollisuuksia.

Tekstin ja kuvat tuottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.