Pieni kylä voi tarjota eväät hyvään elämään. Tämä on noin puolitoista vuotta sitten Hollolasta Sulkavan Telataipaleen kylälle muuttaneiden Leila ja Miksa Aspolan vakaa mielipide. Pariskunta teki viime vuoden syyskuussa kaupat kylän vanhasta koulukiinteistöstä, josta tuli heidän kotinsa ja yhdessä perustamansa yrityksen toimipaikka.
– Ostimme koulurakennuksen yritykseltä, jolla oli kiinteistössä vuokraustoimintaa.
Miksa kertoo, että päätös Sulkavalle muutosta ja siellä myöhemmin aloitettavasta yritystoiminnasta tehtiin keväällä 2023. Leila muutti poikansa Santun kanssa Sulkavan mökille jo kesällä ja kävi töissä Mikkelissä. Miksa puolestaan jäi Hollolaan myymään perheensä kotia ja tekemään palkkatyötä mekaanikkona.
– Ajatuksenani oli, että irtisanoudun työstäni samana päivänä, kun allekirjoitan talosta kauppakirjat – ja lähden Sulkavalle. Tämä tapahtui elokuun viimeisenä päivänä, Miksa kertoo.
Pariskunnan yrityssuunnitelmat lähtivät konkretisoitumaan nopeasti, kun heille tarjottiin samoihin aikoihin ostettavaksi entistä kyläkoulua. Tela Talkkari Oy rekisteröitiin 23.10.2023. Miksa tekee yrityksen kautta monipuolisia mökkitalkkarin töitä nurmikon leikkuusta ja lumenluonnista pienimuotoiseen korjausrakentamiseen. Leila vastaa laskutuksesta ja markkinoinnista sekä auttaa miestään tarvittaessa mökkitalkkarin töissä.
– Koulun toista luokkahuonetta vuokraamme erilaisiin tilaisuuksiin, kuten kokouksiin ja pieniin juhliin. Olemme myös aloittelemassa vuokratyöpalvelua. Lisäksi minä teen jonkin verran jalometalliartesaanin töitä. Valmistan esimerkiksi hopeakoruja ja korjaan koruja, jalometalliartesaaniksi vuoden 2023 keväällä valmistunut Leila avaa kaksikon suunnitelmia.
”Verkostoituminen on erittäin tärkeää”
Helsingissä syntynyttä ja eri puolilla Suomea asunutta Leilaa voi kutsua paluumuuttajaksi, sillä hänen vanhempiensa sukua asuu Sulkavalla. Leila on viettänyt Sulkavan Lohilahdella kesälomiaan lapsesta lähtien, mökillä ja serkkujensa luona. Myös Leilan poika Santtu, 14, on viihtynyt kesät sukumökillä. Miksa oli kuitenkin se, joka sanoi, että muuton on tapahduttava nyt tai ei koskaan.
– Ajankohta oli sopiva muutolle ja yritysideamme toteuttamiselle, sillä meillä kummallakaan ei ole pakottavia siteitä Hollolaan. Santtukin innostui muutosta, kun hän kuuli saavansa koulun yläkerrasta oman huoneiston, yhdeksän vuotta yhtä pitäneet Leila ja Miksa nauravat.
Miksa toteaa olevansa kiitollinen siitä, että liiketoimintaa oli ehditty puimaan Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysvalmentaja Pekka Turusen kanssa jo ennen muuttoa.
– En edes muista, mistä saimme Pekan tiedot. Ensimmäiset keskustelut kävimme puhelimitse Hollolan kotimme keittiönpöydän äärestä. Hänestä on ollut todella iso apu. Arvostus nousi entisestään, kun Pekka sitten tuli tänne syrjäkylälle meitä tapaamaan.
Yrittäjyyden rinnalla palkkatyössä käyvä Leila sanoo, että myös alueen muut yrittäjät ovat ottaneet heidät hienosti vastaan.
– Yksin ei täällä kukaan pärjää – verkostoituminen on erittäin tärkeää!
Kylillä on elämää
Reilun vuoden yrittäjyyden jälkeen Leila ja Miksa vakuuttavat olevansa edelleen tyytyväisiä päätökseensä perustaa yritys maalle. Miksa pohtii, että yrittäjyys sopii heidän tapaansa elää.
– Yrittäjänä voin hallita paremmin aikataulujani. Kun muutin tänne, heitin rannekelloni laatikkoon, ja siellä se on pysynyt, työurallaan parikymmentä vuotta kuljetusyrittäjänä toiminut mies kertoo.
Aiemmin muun muassa kauppiaana, kiinteistönvälittäjänä ja myymäläpäällikkönä työskennellyt Leila iloitsee myös, että pienessä kuntakoulussa Santun arvosanat ovat nousseet. Henkilökohtaisesti hän sanoo arvostavansa maaseudulta löytämäänsä rauhaa. Molemmat ovat sitoutuneet tekemään kaikkensa kotikylänsä elävänä pysymisen eteen.
– Yrittäjyys on varteenotettava keino palata tai jäädä kotiseudulleen. Vastoin yleistä luuloa meidänkin kylällämme on paljon nuoria, jotka haluavat rakentaa elämänsä tänne. Ja tulkaapa katsomaan Lohilahden kylän joulumarkkinoita. Siellä on vilkkaampaa kuin monen kaupungin torilla.
Teksti ja kuvat: Erja Eliala