Kakkukaaoksen yrittäjät ovat hyvä tiimi – Yrittäjyys vaatii sitkeyttä, joustavuutta ja päättäväisyyttä
Savonlinnan keskustassa Auvisenrinteessä sijaitseva tilausleipomo-kahvila Kakkukaaoksen yrittäjät Krista Hämäläinen ja Sanna Ratia heräävät aamuisin ani varhain, jotta asiakkaat saavat uunituoreita herkkuja. He iloitsevatkin, että seudun asukkaat ja matkailijat ovat ottaneet omakseen vuoden 2023 toukokuussa avajaisiaan viettäneen Kakkukaaoksen.
– Sijainti on otollinen, ja tähän on helppo tulla. Myös avoin näkymä torin suuntaan on sekä asiakkaiden että työntekijöiden viihtyvyyden kannalta kiva lisä, he sanovat.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan Kakkukaaoksen toiminnan keskiössä piti olla erilaisiin kakkuihin painottuva tilausleipomo. Kahvilalle tuntui olevan kuitenkin kysyntää, joten melko pian pienehkö kahvilanurkkaus laajennettiin 40 asiakaspaikan kahvilaksi.
– Salaattilounastarjoilun aloitimme reilu vuosi sitten. Lisäksi tarjoamme catering-palveluja pieniin tilaisuuksiin, Sanna sanoo.
Krista jatkaa, että tarjontaa on tarkoitus monipuolistaa riisipiirakoihin ja leipätuotteisiin.
– Onneksi pieneen keittiötilaamme on tulossa lähitulevaisuudessa laajennusta, sillä teemme kaikki tuotteemme alusta saakka itse täällä paikan päällä.
Yltiöoptimisti ja peruspessimisti löysivät toisensa
Kristalle Kakkukaaos on toteutunut unelma. Krista kiittelee yrityksen toista perustajaa, oman osuutensa sittemmin hänelle myynyttä Jenni Turtiaista, jota ilman hän ei välttämättä olisi uskaltautunut yrittäjäksi. Tärkeä tuki yrittäjätaipaleella on ollut myös Itä-Savon Uusyrityskeskus, ISUYK, josta on löytynyt aina neuvoja asiaan kuin asiaan.
– Myös minä olin yhteydessä uusyrityskeskuksen yritysvalmentajaan, kun Krista ehdotti minulle viime syksynä yhtiökumppanuutta, Sanna kertoo ja lisää, että ehdotuksen taustalla oli kaksikon yhteinen menneisyys.
– Krista oli minulle tuttu entuudestaan, sillä hän oli minulla työntekijänä Enonkoskelle perustamassani lounaskahvilassa. Jättäydyin yrityksestä pois vuoden 2023 alussa. Uudestaan yrittäjäksi ryhtyminen tapahtui puolivahingossa, kun kävin kiireapulaisena Kristan yrityksessä, yritystaivaltaan Kakkukaaoksessa jatkava Sanna kertoo.
Kaksikon työnjako on selkeä. Krista vastaa tilauksista ja on kakkumestari. Sanna leipoo munkit, pullat, suolaiset piirakat ja tekee voileipäkakut. Luonnollisesti he auttavat toisiaan omien hommiensa lomassa.
– Me olemme hyvä tiimi, sillä Sanna on yltiöoptimisti ja minä olen jalat maassa oleva peruspessimisti. Tiedämme myös toistemme rajat ja kunnioitamme niitä, Krista sanoo.
Omassa yrityksessä saa olla luova
Mutta millainen kokemus yrittäjänä toimiminen on tähän saakka ollut? Krista sanoo, että yrittäjyyteen on tarvittu sitkeyttä, joustavuutta ja päättäväisyyttä.
– Vaikka olen työskennellyt alalla jo pitkään, työmäärä yrittäjänä yllätti minut varsinkin alkuun.
– Minä taas tiesin aiemmasta kokemuksesta, mitä tuleman pitää. Yrittäjän on kyettävä katsomaan pitkälle tulevaisuuteen, Sanna pohtii.
Yhdeksi yrittäjyyden hyväksi puoleksi Sanna nostaa sen, että yrittäjänä hän voi toteuttaa omia visioitaan. Krista arvostaa erityisesti mahdollisuutta käyttää luovuuttaan.
– Yhtään samanlaista kakkua en tee. Huomioin asiakkaan yksilölliset toiveet kakun täytteistä ja ulkonäöstä. Teemme paljon myös gluteenittomia, jopa täysin vegaanisia täytekakkuja.
Kakkukaaos on auki joka päivä. Talvikaudella yrittäjillä on kahvilassa töissä kaksi ulkopuolista työntekijää ja kesällä useampi. Vaikka yrittäjyys tarkoittaa usein pitkiä työpäiviä, pyrkivät Sanna ja Krista pitämään kiinni vapaa-ajastaan.
– Mieluisan vapaa-ajan lisäksi voimia antavat ihanat asiakkaat, sekä paikalliset että matkailijat. Sekin on tärkeää, että meillä on hyvä yhteishenki naapuriyrittäjien kanssa, kaksikko summaa.
Lisätietoja: www.kakkukaaos.fi
Kirjoittanut ja kuvan ottanut Erja Eliala