Rebuild Business 2021
Lue hankekuvaus

Yrittäjyys on iso mahdollisuus

 

Marja Rantapurola ryhtyi puutarhayrittäjäksi

Kesäkuun 1. päivä Pääskylahden puutarhan yrittäjänä aloittanut Marja Rantapurola kulkee tottuneesti kasvihuoneesta toiseen ja toteaa olevansa erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa ryhtyä yrittäjäksi. Ajatus puutarhayrittäjyydestä muhi hänen päässään kolmisen vuotta ennen toteutumistaan.

– Huomasin jo vuonna 2018, että puutarha on myynnissä. Kiinnostuin siitä, mutta tuolloin olin vielä suhteellisen tyytyväinen entiseen työhöni ja annoin asian olla.

Rantapurola sanoo, että halu vaikuttaa enemmän omaan työhön kasvoi ja sai hänet miettimään yrittäjyyttä uudestaan.

– Halusin itselleni työn, josta pidän ja jossa voin käyttää luovuuttani ja kokeilla kehitysideoitani. Pohdin myös työpaikan vaihtoa, mutta tämän ikäisenä ja minun koulutustaustallani se olisi ollut vaikeaa, joten vaihtoehdoksi jäi sitten yrittäjäksi ryhtyminen.

Omistajanvaihdos tapahtui sujuvasti

Rantapurola sai yhteyden puutarhan entiseen yrittäjäpariin, Milla ja Janne Lehiöön, Itä-Savon Uusyrityskeskuksen kautta.

– Ensin ajattelin, että Milla tyrmää ajatuksen, koska minulla ei ole alan koulutusta. Milla totesi, ettei hänelläkään ole.

Alkuun päästyään omistajanvaihdosasia lähti vauhdikkaasti liikkeelle. Koko prosessiin kului aikaa vain kolmisen kuukautta. Syykin oli selvä: Rantapurola halusi ehdottomasti päästä käymään heti läpi luopuvan yrittäjän kanssa kevään sesongin. Muutoin prosessi olisi venynyt seuraavaan kevääseen.

– Millan rinnalla työskennellessä näin, miten homma toimii. Tekniikassa minulla on vielä opittavaa, mutta Janne on luvannut neuvoa siihen liittyvissä asioissa.

Rantapurola kertoo harrastaneensa kasvien ja varsinkin kukkien kasvatusta koko aikuisikänsä, joten uranvaihdos puutarhayrittäjäksi ei ollut hyppy syvään päätyyn. Perusteellisena ihmisenä hän haluaa kuitenkin perehtyä alaan kunnolla.

– Tunnen ison osan puutarhan kukista entuudestaan. Kukkia, jotka eivät ole vielä tuttuja, kasvatan kotona, jotta osaan kertoa niistä asiakkaille. Lisäksi minulla on puutarhan kasvihuoneessa tomaattien, kurkkujen ja kurpitsojen koekasvatus menossa.

Uusia palveluja ja tuotteita

Mitä kehitysideoihin tulee, Rantapurolalla on mielessä muutamakin, jotka hän on suunnitellut ottavansa kokeiluun heti syksyllä.

– Aion kunnostaa kiinteistöllä olevaa tyhjää taloa, jossa aloitan asiakasiltojen pitämisen leikkokukkien sidonnan tiimoilta. Harrastan myös käsitöitä, joten on mahdollista, että järjestän jatkossa esimerkiksi neulontakursseja.

Uuden yrittäjän myötä Pääskylahden puutarha on auki ympäri vuoden. Rantapurola sanoo, että myymälän valikoimiin kuuluvat erilaiset huonekasvit, kukkivat ruukkukasvit ja leikkokukat.

– Kukkakimppujen sidonta on minulle uusia asia, mutta uskon, että luovasti kokeilemalla sekin onnistuu.

Rantapurola sanoo odottavansa innolla myös sitä, että pääsee kehittämään yrityksen nettisivuja sekä markkinointia ja oppimaan niistä enemmän.

– Puutarhayrittäjänä saan opiskella muutakin kuin kasvien kasvattamista, ja se on mukavaa.

Rantapurolan odotukset yrityksen suhteen ovat maltillisia ja realistisia. Hän sanoo, että syksy ja talvi tulevat olemaan haastavia. Tulevaisuuteen tuore yrittäjä katsoo kuitenkin optimistisesti.

– Yrittäjänä voin toteuttaa vihreitä arvojani. Samoin saan tehdä koko ajan mielekästä työtä kauniissa ympäristössä. Vaikka en ole maailman paras markkinoija, luotan siihen, että aikaansaannokseni puhuvat puolestaan!

 

Tekstin ja kuvat Rebuild Business hankkeelle tuottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.