Rebuild Business 2021
Lue hankekuvaus

Yrityksen ostaminen mahdollisti Tiinalle elämänmuutoksen

Moni kuusikymppisiään lähestyvä yrittäjä alkaa tehdä valmisteluja jäädäkseen eläkkeelle. Tiina Karvinen, 59, teki päinvastoin: pääkaupunkiseudulla 34 vuotta myynnin ja markkinoinnin esimiestehtävissä toiminut nainen irtisanoutui työstään, myi kotinsa, muutti syntymäkaupunkiinsa Savonlinnaan ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Elämänmuutokseni taustalla on vajaa kuusi vuotta sitten tapahtunut kihlattuni yllättävä kuolema. Rupesin miettimään, millaiseksi haluan kirjoittaa loppuelämäni käsikirjoituksen. Oli selvää, että halusin tehdä vielä jotain täysin uutta. Minulla oli myös kova kaipuu kotiseudulleni ja rauhallisempiin ympyröihin.

Noin kaksi vuotta sitten Tiina oli valmis ottamaan uuden elämänsä ensimmäisen askeleen. Hän tutki Itä-Savon Uusyrityskeskuksen kautta myynnissä olevia yrityksiä, joista yksi, taidekehystämö Hulikka, veti puoleensa. Vaikka sattui olemaan sunnuntai, Tiina soitti yritystään myyvälle Esko Aspivaaralle. Puhelusta alkoi matka kohti yrittäjyyttä.

– Kävin Eskon kanssa vuoden 2021 aikana lukuisia pitkiä keskusteluja, kunnes olimme molemmin puolin varmoja siitä, että juuri minä jatkan hänen yritystoimintaansa. Lisäksi konsultoin Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysvalmentaja Katja Remestä, joka opasti, miten prosessissa edetään.

Viralliset yrityskaupat taidekehystämöstä solmittiin 3.1.2022, ja samalla liikkeen nimi vaihtui Taide Hulikaksi. Tiina pohtii, että yrittäjäksi ryhtyminen omistajanvaihdoksen kautta oli hänelle paras ratkaisu. Entinen yrittäjä muun muassa perehdytti hänet työhön ja oli alussa tukena.

– Sekin on iso asia, että yritys on toiminut täällä jo 45 vuotta. Kirjoitin muistiin kaikki Eskon kanssa käymäni keskustelut, sillä niihin sisältyi paljon arvokasta hiljaista tietoa, ja voin palata niihin tarvittaessa.

 

Hyvä pohjatyö kantaa hedelmää

Tiina ei lähtenyt omistajanvaihdosprosessiin kevyesti. Hän muun muassa haastatteli kehystämöyrittäjiä ympäri Suomea ja tutki kehystämöyritysten talouden tunnuslukuja.

– Kävin myös jututtamassa muutamaa helsinkiläistä alan yrittäjää sekä alalla yksinyrittäjinä toimivia muualla Suomessa. Näistä keskusteluista sain melko hyvän kuvan siitä, mihin olin ryhtymässä.

Eskon ohella Tiina on saanut oppia kahdelta kollegaltaan oppipoika-kisälli-tyyliin.

– Olen harrastanut maalausta ja taidetta, ja minulla on hyvä värisilmä, mutta kehystämistä en ollut tehnyt aiemmin. Minun piti hyväksyä, että tämän taidon joudun opettelemaan alusta alkaen. Ihmeekseni olen huomannut olevani nopea oppimaan.

Yritystään Tiina vie eteenpäin perinteitä kunnioittaen mutta omaan visioonsa luottaen.

– Haluan tuoda kehystämön palvelut tähän päivään, sillä kyseessä on Savonlinnan ainoa ammattikehystämö. Olen investoinut muun muassa paineilmalla toimivaan aukkopahvileikkuriin, jolla leikkaaminen on nopeaa, tarkkaa ja laadukasta.

Vaikka Taide Hulikka on vuoden aikana lähtenyt uuteen nousuun, on yrittäjyys ollut Tiinalle valtava elämänmuutos.

– Samassa rytäkässä irtisanouduin työpaikastani ja vaihdoin asuinpaikkaa sekä ammattia. Isoin haaste on ollut ehkä se, että yrittäjyys on yksinäisempää aiempaan työhöni verrattuna. Toisaalta olen saanut täällä jo uusia ihmissuhteita. Iloitsen myös siitä, että nyt asun lähellä äitiäni ja siskoani.

 

Monipuolinen kokemus on voimavara

Taide Hulikan palveluihin kuuluvat kehystys- ja ripustuspalvelu, peilien kehystys sekä maalaustarvikkeiden myynti. Tiinan suunnitelmissa on aloittaa lisäksi erilaisten kurssien järjestäminen: häneltä on jo kyselty muun muassa aloittelijoille tarkoitettuja akvarellikursseja.

– Näen itseni myös tekemässä tulevaisuudessa yrittäjille ja yrittäjäksi aikoville suunnattua valmennusta, sillä haluaisin rohkaista muutosta pohtivia tekemään rohkeita ratkaisuja uuden suunnan etsimisessä. Valmennustyö on myös tuttua ja mielekästä aikaisemmilta työvuosiltani. Työn ohessa suorittamani NLP Master Practitioner -tutkinto sekä Certified Progress Coach- ja Associate Certified Coach -tutkinnot ovat olleet minulle aikoinaan oikeita ratkaisuja, ja niiden hyödyntäminen jossain määrin tuntuu edelleen tärkeältä.

Tiina kannustaa muitakin samassa elämänvaiheessa olevia ottamaan rohkeasti askeleen kohti uutta.

– Esimerkiksi paluumuuttajalle yrittäjyys on varteenotettava tapa saada itselleen työpaikka. Asian tiimoilta kannattaa ensin ottaa yhteyttä Itä-Savon Uusyrityskeskukseen.

Tiina muistuttaa, että palkkatyössä kertyneestä tiedosta ja taidosta on yritystoiminnassa pelkästään etua.

Haluan rakentaa Taide Hulikasta elinvoimaisen yrityksen, joka tarjoaa minulle elinkeinon ja mahdollistaa näin elämiseni rakkaassa kotikaupungissani.

 

Tekstin ja kuvat Rebuild Business hankkeelle tuottanut Erja Eliala.

Millainen on sinun tarinasi?
Varaa aika & jutellaan!

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa yrittäjyyteen, yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen sekä kevytyrittäjyyteen. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy, kaipaat ohjausta yrittäjäpolun alkuvaiheessa tai yrittäjyydestä luopumista harkitessa.