Tekoäly on jo täällä, halusimmepa tai emme. Koska tekoäly on joka tapauksessa läsnä, kannattaa siitä ottaa kaikki hyöty irti. On silti syytä muistaa vanha sananlasku ”Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä” – tekoälyyn pätee sama viisaus. Älä ulkoista tekoälylle koko ajatteluasi, mutta anna sen olla avuksi ja nouki siitä parhaat palat.
Myös yritystä perustaessasi voit valjastaa tekoälyn käyttöösi. Mieti kuitenkin ensin itse mikä on liikeideasi: mitä yrityksesi tekee, mitä myyt ja ketkä ovat asiakkaitasi. Kirjaa asioita ylös vaikkapa ranskalaisin viivoin. Jos koet niin sanottua tyhjän paperin kammoa ja varsinaisen liiketoimintasuunnitelman pukeminen kirjalliseen muotoon tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, tekoäly (esim. ChatGPT) voi auttaa sinut alkuun.
Jalosta tekoälyn aikaansaannosta ja tarkista faktat
Kerro tekoälyohjelmalle liikeideastasi ja kas, tuota pikaa sinulla on raakile liiketoimintasuunnitelmasta, jota voit ryhtyä jalostamaan eteenpäin. Älä käytä tekoälyn tuottamaa tekstiä sellaisenaan, vaan muokkaa siitä oma versiosi yksityiskohtia tarkentamalla ja lisäämällä. Tarkista faktat myös muista lähteistä. Valmista ei tarvitse tulla kerralla, vaan voit palata suunnitelmaasi myöhemmin ja täydentää sitä tarpeen mukaan.
Liiketoimintasuunnitelman tulisi sisältää seuraavat osa-alueet:
- yrityksen perustiedot
- liikeidean kuvaus
- osaaminen
- SWOT-analyysi
- tuotteet ja palvelut
- asiakkaat
- markkinat ja kilpailijat
- myynti ja markkinointi
- liiketoiminnan tavoitteet
- riskien hallinta
- oma yrityksesi
- taloushallinto ja sopimukset
Liiketoimintasuunnitelman yhteyteen liitetään lisäksi ainakin rahoitus-, kannattavuus- ja myyntilaskelmat. Hyvä liiketoimintasuunnitelma toimii paitsi tiekarttana yritystoiminnan aloittamiseen, myös työkaluna liiketoiminnan kehittämiseen. Tarvitset sitä myös rahoittajia ja liiketoimintakumppaneita varten.
Lisää sparrausta ja apua saat uusyrityskeskuksesta
Kun liiketoimintasuunnitelmasi on tehtynä – joko tekoälyn avustamana tai ilman – ota yhteyttä oman alueesi uusyrityskeskukseen. Uusyrityskeskuksen tarjoama palvelu on sinulle maksutonta. Asiantunteva yritysneuvoja käy kanssasi läpi suunnitelman ja siihen liittyvät laskelmat. Saat neuvoja, sparrausta ja tarvittaessa ohjauksen edelleen esimerkiksi tilitoimiston tai lakimiehen juttusille. Jos liikeideasi kantaa, unelmasi on jo piirun verran lähempänä toteutumistaan.
Kirjoittanut: verkostokoordinaattori Suomen Uusyrityskeskukset ry:stä, Anna Laaksonen.
Alkuperäisen tekstin löydät: Uusyrityskeskus / tekoäly voi viedä kohti unelmiesi yritystä