Yrittäjyysinto kasvaa – alkuvaiheen yritysneuvonta testattu ratkaisu uuteen kasvuun

Uusien yritysten perustaminen Uusyrityskeskusten kautta on ollut odotettua vilkkaampaa jo viime kesästä lähtien. Tämän vuoden tammi-maaliskuun aikana yrityksiä perustettiin jopa viidennes enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

 Viime vuoden vertailujaksoon nähden uusia asiakkaita oli Uusyrityskeskuksissa tämän vuoden alussa kaksi prosenttia enemmän, mutta sekä asiakaskäyntejä että perustettuja yrityksiä 21 prosenttia enemmän.

 – Historia on osoittanut, että taloudellisen epävarmuuden aikana kiinnostus yrittäjyyteen kasvaa. Nyt asiakasmäärä on pysynyt samana, mutta perustettujen yritysten määrä kasvanut huomattavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että neuvontaan ei tulla epätoivon saattelemana, vaan varsin potentiaalisten yritysideoiden kanssa, iloitsee Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Suomen 30 Uusyrityskeskuksessa oli tammi-maalikuun aikana yhteensä 3 430 asiakasta. Henkilökohtaisia neuvontatapahtumia näiden asiakkaiden kanssa oli yhteensä 7 785 eli keskimäärin kaksi neuvontatapahtumaa yhtä asiakasta kohden. Uusia yrityksiä perustettiin 1 809, mikä tarkoittaa, että 53 prosenttia asiakkaista perusti yrityksen.

Yritysneuvonnan avulla kestävää yrittäjyyttä edullisesti

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n vaikuttavuustutkimuksen sekä laatujärjestelmän seurannan perusteella yritysneuvonnan avulla syntyneen yrityksen ”hinta” on maksimissaan 2 000 euroa. Uusyritysneuvontaan sijoitettu summa tulee yhteiskunnalle veroina takaisin vuodessa.

Uusyrityskeskuksen kautta syntyy myös keskimääräistä kestävämpiä yrityksiä: jopa 80 prosenttia neuvonnan kautta perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua, kun kaikista Suomessa perustetuista yrityksistä vastaava osuus on vain 50 prosenttia.

– On selvää, että uusi yrittäjyys on välttämätöntä, kun rakennetaan uutta kasvua koronakriisin jälkeen. Alkuvaiheen neuvonta puolestaan on paras tapa tehdä uusista yrityksistä kestäviä. Päättäjien on nyt tärkeää muistaa, että meillä Uusyrityskeskusverkostossa on jo toimivat työkalut tähän. Yritysneuvontaan on vain osoitettava riittävästi resursseja, Kallama vetoaa.

Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry, toimitusjohtaja Susanna Kallama

susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi, puh. 040 587 2445