HELMI
Lue hankekuvaus

Etelä-Savossa ensimmäistä kertaa yritysten omistajanvaihdos toimijat koolla

Etelä-Savon ensimmäisen alueellisen Omistajanvaihdos-foorumin tavoitteena oli koota yhteen alueen toimijoita, joilla on keskeinen rooli omistajanvaihdoksissa. Yhteistyön tiivistäminen ja verkoston vahvistaminen auttaa maakunnan yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittamisessa.

Foorumi kokosi Mikkelin Kyyhkylään 7.-8.2. parisenkymmentä omistajanvaihdosasiantuntijaa ympäri maakuntaa ja sen järjestelyistä vastasi HELMI-hanke, jota toteuttavat Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus ja Itä-Savon Uusyrityskeskus.

Päivien aikana osallistujat kuulivat Finnveran tarjoamista omistajanvaihdoksiin liittyvistä rahoitusmahdollisuuksista aluepäällikkö Markus Raaskan toimesta ja valtakunnallisista omistajanvaihdospalveluista osallistujille kertoi Suomen Yrittäjistä omistajanvaihdostoiminnan päällikkö Anneli Komi.

Anneli Komin esittelemä valtakunnallinen Omistajanvaihdosfoorumi -sivusto ja vasta lanseerattu Omistajanvaihdosinfo-sivusto saivat paljon kiitosta laajuudestaan ja niiden koettiin tarjoavan hyviä vinkkejä sekä konkreettisia työkaluja niin ostajalle ja myyjälle kuin yritysneuvojille. Kannustamme tutustumaan molempiin sivustoihin.

Yrityskaupoista ja siihen liittyvistä tunteista kuultiin Maakunnallisen Vuoden Nuoren Yrittäjän Jenni-Mari Penttisen, Elegian Oy puheenvuorossa.

Mielenkiintoisen tarinan omasta kokemuksestaan Ristiinalainen -lehden omistajanvaihdoksesta kertoivat yrittäjä Niko Takala ja Jarno Laatikainen.
”Vuosien varrella tuli kypsyteltyä ajatusta myynnistä, koska pienessä yrityksessä myös yrittäjä itse on vahvasti työssä mukana, niin aika ei riitä esimerkiksi yritystoiminnan kehittämiseen.” totesi Niko.

”Kaupan teko on syytä aloittaa ajoissa, koska eihän sille noin vain yrittäjä varaa kalenteristaan aikaa, kun pitää se varsinainenkin työ tehdä. Tärkeää on myös olla alusta asti rehellinen neuvotteluissa, myös pienissä asioissa, jotta kauppa saadaan maaliin”, Jarno sanoi.  

Kahden päivän aikana osallistujat miettivät pienryhmissä omistajanvaihdospalveluiden nykytilaa ja tulevaisuutta, mitä hyvää on jo nyt ja missä olisi kehitettävää. Mielenkiintoisen keskustelun kirvoitti myös ajatus omistajanvaihdospalveluista vuonna 2030. Päivien tuotosten perusteella kehitämme alueellisia omistajanvaihdospalveluita, autamme yrittäjiä löytämään niitä helpommin ja kasvattamaan alueen omistajanvaihdosten määrää.

Osallistujien mielestä tilaisuus oli aikansa arvoinen ja sen koettiin antavan lisäarvoa ja myös uutta tietoa omaan työskentelyyn. Onneksi jatkoa on jo luvassa ja seuraava foorumi pidetään lokakuussa.

“HELMI- hankkeen projektipäällikkönä olen erityisen ilahtunut siitä, miten osallistujat omaksuivat foorumin tarjoamat keskustelut ja työpajat. Nämä tilaisuudet toivat esiin syvällistä tietoa ja käytännön neuvoja, jotka ovat korvaamattomia jokaiselle omistajanvaihdoksesta kiinnostuneelle “, totesi Kirsi Mättölä.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Kirsi Mättölä
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
puh. 0440 361 606
kirsi.mattola@mikseimikkeli.fi

Toimitusjohtaja Katja Remes
Itä-Savon Uusyrityskeskus
puh. 044 417 4960
katja.remes@savonlinna.fi

HELMI – resurssiviisasta uudistumista ja jatkuvuutta liiketoimintoihin -hanke on Mikkelin kehitysyhtiö Miksein, Mikkelin seudun Uusyrityskeskuksen ja Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yhteinen ryhmähanke. Sitä rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto / Etelä-Savon Maakuntaliitto.